Η ακροβασία μεταξύ παρελθόντος και μέλλοντος δεν είναι μια ορθολογική διαδικασία ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια μιας αβέβαιης περιόδου. Αντιθέτως κρατώντας προσγειωμένο στο παρόν τον εαυτό σου και κοιτώντας την κάθε ημέρα ξεχωριστά, θα φτάσεις εκεί όπου στοχεύεις.

Ατάκες οι οποίες θα δώσουν προτεραιότητα στο τώρα είναι:

«Τα συναισθήματα πάνε και έρχονται σαν σύννεφα στον ουρανό»

Συχνά το πως νιώθεις και το πως αισθάνεσαι διαμορφώνουν την πραγματικότητά σου. Ωστόσο κάποια σήματα του σώματος δεν έχουν μια ενιαία μετάφραση όπως για παράδειγμα ένα σφίξιμο στο στομάχι το οποίο μπορεί να προέρχεται από πείνα ή αγωνία. Επομένως αυτό που σε κρατάει προσγειωμένο στο παρόν είναι η αντίληψη του χώρου και του χρόνου αλλά και των ερεθισμάτων τους. Σύμφωνα με τον Viktor Frankl ο οποίος επέζησε του ολοκαυτώματος, αυτό που δεν μπορεί να στερηθεί ή να αφαιρεθεί από έναν άνθρωπο είναι η αντίδρασή του σε μια κατάσταση.

«Το τώρα είναι ο μόνος χρόνος που υπάρχει»

Δεν είναι κακό να βλέπεις στο παρελθόν ώστε το πάθημα να γίνεται μάθημα. Όπως επίσης δεν είναι κακό να κάνεις σχέδια για το μέλλον ώστε να μην πιαστείς απροετοίμαστος. Ωστόσο όταν ακροβατείς μεταξύ του πριν και του μετά, χάνεις το τώρα. Εδώ όπου τα όνειρα παίρνουν σάρκα και οστά και οι πληγές επουλώνονται. Μη θυσιάζεις το ταξίδι του μυαλού σε δύσκολες στιγμές είτε αυτές έγιναν, είτε ίσως γίνουν.

«Δώσε προσοχή στον καφέ που πίνεις και το φαγητό που τρως»

Τι θα ήταν η ζωή χωρίς μικρές απολαύσεις; Μα φυσικά ένα ταξίδι αναζήτησης χωρίς αρχή και τέλος. Σαφέστατα είναι θεμιτό να είσαι σε εγρήγορση και να είσαι σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσεις ότι προκύψει. Ωστόσο μην ξεχνάς να κάνεις συχνές στάσεις και να απολαμβάνεις όλα όσα γι’ άλλους δεν είναι δεδομένα. Θέσε το μεγάλο στόχο αλλά μην κτίζεις την ευτυχία και την ικανοποίησή σου αποκλειστικά γύρω από αυτόν.

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.