Ο άνθρωπος και το περιβάλλον βρίσκονται σε μια συνεχή σχέση εξάρτησης και αλληλοσυντήρησης. Θα έλεγα ότι το περιβάλλον συντηρεί και συμπεριφέρεται στον άνθρωπο πολύ πιο σωστά και γενναιοδώρα παρά ο άνθρωπος στο περιβάλλον, αφού συνεχώς το πολεμά και το κατακρεουργεί με την τεχνολογική ανάπτυξη και την καταστροφή της χλωρίδας και της πανίδας.

Εμείς όμως οι άνθρωποι οφείλουμε όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά να επαναπροσεγγίσουμε το περιβάλλον και να προσπαθήσουμε να ανακτήσουμε την αλληλοδοτική μας σχέση.

  1. Ας φυτέψουμε δέντρα. Στον κήπο μας, στο πάρκο της γειτονιάς, σε βουνοπλαγιές που έχουν καεί από πυρκαγιές.
  2. Ας αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε τα μέσα συγκοινωνίας παρά το αυτοκίνητο μας για τις μετακινήσεις μας και ας αρχίσουμε να περπατάμε για να πάμε σε κοντινές αποστάσεις.
  3. Ας μαζευτούμε μια παρέα να καθαρίσουμε παραλίες, πάρκα, εκδρομικούς χώρους, βουνά.
  4. Ας χρησιμοποιήσουμε λιγότερα πλαστικά. Πιάτα, ποτήρια, καλαμάκια, όλα αυτά τα μιας χρήσης προϊόντα μπορούμε να τα αποκλείσουμε εντελώς από την καθημερινή μας χρήση.
  5. Ας ανακυκλώσουμε παντός είδους υλικό. Πλέον υπάρχουν παντού κάδοι για ανακύκλωση πλαστικού, γυαλιού, χαρτιού, μπαταριών, ηλεκτρικών συσκευών.
  6. Ας μεταδώσουμε περιβαλλοντική συνείδηση στα παιδιά, στο σχολείο, στο σπίτι και γενικά να μεταδώσουμε στα παιδιά μας με το αίσθημα της ευθύνης απέναντι στο περιβάλλον.
  7. Τέλος, ας κινηθούμε με μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στις κυβερνητικές υπηρεσίες της κάθε πολιτείας που αδρανεί να λάβει μέτρα για προστασία του περιβάλλοντος.

Όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά μπορούμε να λάβουμε μέτρα πρώτα από το σπίτι μας και μετά έξω από αυτό, για να επανορθώσουμε στη σχέση μας με το περιβάλλον και να επαναφέρουμε όσο μπορούμε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για όλους μας.