Μια παλιά παροιμία λέει: «Φύλαγε τα ρούχα σου να έχεις τα μισά». Όπως πολύ σοφά εννοεί: η σωστή πρόληψη μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης αρνητικών συνεπειών. Υγεία και πρόληψη με ιατρικές εξετάσεις ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Εφόσον τηρούμε οδηγίες που μας δίνουν οι γιατροί για προληπτικές εξετάσεις που πρέπει να κάνουμε τουλάχιστον μια φορά το χρόνο.

Αναλύσεις αίματος ούρων.

Κάθε χρόνο καλό είναι να κάνουμε αναλύσεις αίματος αλλά και ούρων από πολύ μικρή ηλικία. Σύμφωνα με τους παιδίατρους εφόσον το παιδί δεν παρουσιάσει κάτι ανησυχητικό στις εξετάσεις που γίνονται από μωρό, καλό είναι η πρώτη αιματολογική να γίνει στην ηλικία των έξι.

Γενική αίματος και θυρεοειδή μπορούν να δείξουν προδιάθεση για διάφορες παθήσεις, όπως υπό/υπέρ/θυρεοειδισμό, ψηλή χοληστερόλη τριγλυκερίδια, ψηλή / χαμηλή πίεση, είναι μερικές από τις σύγχρονες παθήσεις.

Στα 30 χρόνια καλό είναι να γίνεται μαζί με τις αναλύσεις τεστ κοπώσεως και ηλεκτροκαρδιογράφημα. Πολύ σημαντικές εξετάσεις καθώς μπορεί να δείξουν προδιάθεση για καρδιακά νοσήματα που ίσως φανούν στο μέλλον.

Στα 40 χρόνια ενδείκνυται και ένας υπέρηχος καρδιάς. Επίσης κάθε δύο ή τρία χρόνια συνίσταται και μια εξέταση πνευμόνων με ακτινογραφία θώρακος.

Όλα τα πιο πάνω ισχύουν και για τους άντρες αλλά και για τις γυναίκες.

Εξετάσεις οι οποίες αφορούν μόνο γυναίκες

Τεστ ΠΑΠ, η σημαντικότερη ανακάλυψη που αφορά τις γυναίκες. Οι γιατροί εισηγούνται να γίνεται πρώτη φορά στα 21 χρόνια και μετά μια φορά το χρόνο. Πολύ σημαντικές παθήσεις συμπεριλαμβανομένης του τραχήλου της μήτρας μπορούν να προβλεφθούν.

Μαστογραφία και υπέρηχος μαστού. Επιβάλλεται να γίνεται μετά τα 40 μια φορά το χρόνο. Καλό είναι να γίνεται και σε πιο μικρή ηλικία κάθε τόσο. Με τις δύο αυτές εξετάσεις μπορεί να εντοπιστεί ο καρκίνος πριν γίνει ογκίδιο και ν’ αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Η επιστήμη έχει προχωρήσει αρκετά όσον αφορά στην πρόληψη, η αμέλεια δεν είναι δικαιολογία, οφείλουμε κάθε χρόνο να κάνουμε τις απαραίτητες εξετάσεις. Το χρωστάμε στον εαυτό μας και στην οικογένειά μας.