Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων η σημερινή. Μια ημέρα στην οποία επιβάλλεται να είναι γεμάτη από σφικτές αγκαλιές, μπόλικα φιλιά, ευχαριστίες και φυσικά, πολλά χαμόγελα. Ένα 24ωρο αφιερωμένο εξολοκλήρου στην «Τρίτη Ηλικία». Μια ηλικία απίστευτα ξεχωριστή και μοναδική.


«Ένας γέρος είναι ένα παιδί με παρελθόν», έγραψε κάποτε ο Σλοβένος θεατρικός συγγραφέας Zarko Petal. Γι’ αυτό δεν είναι ποτέ αργά να πάρεις το χέρι του πατέρα σου, της μητέρας, του παππού σου, της γιαγιάς, της γλυκύτατης γιαγιάς-γειτόνισσάς σου και οποιουδήποτε άλλου ηλικιωμένου το έχει ανάγκη. Κι αν με ρωτάς ποιος το έχει ανάγκη θα σου ψιθυρίσω την λέξη «όλοι!». Γιατί το αξίζουν, είναι υπέροχοι, είναι τα «μεγάλα παιδιά». Είναι οι αγωνιστές της ζωής. Σήμερα είναι η μέρα τους. Να θυμηθούν, όπως έγραψε ο Zarko Petal, ότι είναι τα παιδιά με παρελθόν.

1. Χάρισε τους την πιο μεγάλη, σφικτή αγκαλιά.

2. Θύμισε τους πώς είναι να κάνεις κούνια. Αγοράστε μαζί τσίχλες, γλειφιτζούρια.

3. Δείτε μαζί κινούμενα σχέδια.

4. Χάρισε τους πορτοκαλιά λουλούδια, τα οποία πολλές φορές συμβολίζουν την εμπιστοσύνη και τον ενθουσιασμό. Υπενθύμισέ τους πως μπορούν να σε εμπιστευτούν και να στηριχθούν στην «πλάτη» σου. Κάτι ήξερε και η Madame de Choiseul, Γαλλίδα δούκισσα η οποία είπε ότι «γερνάμε μόλις σταματήσουμε να αγαπάμε και να εμπιστευόμαστε». Μη τους αφήσεις να πιστεύουν πως γεράσανε και πως ξεχάστηκαν όλα. Θύμισε τους τις λέξεις αγάπη και εμπιστοσύνη.

5. Μαγείρεψε γι’ αυτούς. Κάνε τους ξεχωριστούς.

Η συμβολή των ηλικιωμένων σε πολλούς τομείς της ζωής, κυρίως στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη είναι τεράστια. Οι γνώσεις που έχουν και μεταδίδουν στα παιδιά, στα εγγόνια και στον υπόλοιπο κόσμο και οι συμβουλές που δίνουν για τον αγώνα της ζωής σχηματίζουν ένα μπαλόνι γεμάτο σωστές επιλογές, αισιοδοξία, θάρρος, όνειρα και ελπίδες. Τους ευχαριστούμε.