Μπορεί να αλλάξει ο κόσμος μ’ ένα γνωμικό; Μπορεί η δύναμη ενός αποφθέγματος να αλλάξει τη διάθεσή μας; Φυσικά, χωρίς καμία αμφισβήτηση. Χρόνια τώρα, διανοούμενοι και άνθρωποι των επιστημών, με τα στοχευόμενα λόγια τους, δίδαξαν τον προβληματισμό και την ανθρωπότητα. Αλήθεια όμως, πώς ένα γνωμικό αλλάζει τη διάθεσή στην καθημερινή ζωή μας;

Πώς ένα γνωμικό αλλάζει τη διάθεσή μας

Η δύναμη ενός αποφθέγματος είναι τεράστια όσο η δύναμη των λέξεων και των αριθμών. Ένα γνωμικό είναι κάποια λόγια που έμεναν στην ιστορία. Και αφού έμειναν στην ιστορία μπορεί να δώσει στον κάθε ένα από εμάς ένα λόγο ακόμα για να μην παύουμε να ονειρευόμαστε. Όμως πώς ένα γνωμικό αλλάζει τη διάθεσή μας; Με το να δώσει σοφά μηνύματα, με το μας προβληματίσει και να μας κάνει είτε να χαμογελάσουμε είτε να «σκουρύνουμε», τις μέρες μας.

Έμφαση στα πιο αισιόδοξα γνωμικά

Ας βρούμε λίγο από τον περιορισμένο χρόνο μας και ας ερευνήσουμε τα πιο αισιόδοξα γνωμικά. Άλλωστε μετά από μία άσχημη εμπειρία, από μία θλιβερή κατάσταση και από μία δύσκολη μέρα στη δουλειά, επιβάλλεται να αναζητήσουμε την ηρεμία. Το διάβασμα και η μελέτη είναι δύο καλοί τρόποι για να αναποδογυρίσουμε θετικά τη στιγμή. Εύκολοι τρόποι για να αναζητήσεις αποφθέγματα είναι στο διαδίκτυο, στις βιβλιοθήκες και στα βιβλιοπωλεία.

Τι αγάπη, έρωτας, φόβος, ζωή;

Όλα στη ζωή μας είναι κύκλος. Εκεί όμως που ξεκινά κάτι, αμέσως μετά έρχεται κάτι άλλο και ούτω καθεξής. Σε πολλά στάδια της ζωής μας ένα γνωμικό μπορεί να αλλάξει τη διάθεσή μας. Με τη βοήθεια αυτού μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι και να διορθώσουμε τυχούσες λανθασμένες κινήσεις.

Άλλωστε τι αγάπη, έρωτας, φόβος, ζωή; Ένα μοτίβο το οποίο μπορεί να ακούγεται μπερδεμένο…αλλά είναι μυστήριο και ονειρικό! Σε κάθε συναίσθημα υπάρχει και δεύτερο και τρίτο και τέταρτο πολλές φορές. Με τη βοήθεια ενός αποφθέγματος μπορούμε να δούμε και την άλλη πλευρά του νομίσματος. Είτε αυτή είναι θετική, είτε αρνητική. Έτσι μας βοηθά, πρώτα να αλλάξουμε διάθεση, να γίνουμε πιο συνειδητοποιημένοι και πιο συγκρατημένοι.

Πώς ένα γνωμικό αλλάζει τη διάθεσή μας

Έμφαση στο γνωμικό

Ο Οδυσσέας Ελύτης, για παράδειγμα, έγραψε κάποτε ότι «Για να πατάς στέρεα στη γη, πρέπει το ένα πόδι σου να είναι έξω από τη γη».  Σε μία στιγμή χαράς και επιτυχίας νιώθουμε τις πλείστες φορές τόσο ενθουσιασμένοι και ξεχνάμε να κρατάμε την σταθερότητα και την ισορροπία.

Είναι γεγονός, ότι μετά από μία άσχημη περιπέτεια, έχουμε την τάση να κλεινόμαστε στον εαυτό μας και να κρατάμε κακίες. Ξεχνάμε όμως ότι είμαστε άνθρωποι, ζούμε, υπάρχουμε. Διαβάζοντας γνωμικά, μπορεί η διάθεση μας να αλλάξει. Μπορεί όχι εκείνη τη στιγμή αλλά αργότερα. Ίσως, ψιθυρίσουμε «αυτός με καταλαβαίνει». Αμέσως, θα ταυτιστούμε παίρνοντας μία ανάσα. Θα ξανανιώσουμε τη δύναμη του εαυτού μας. Θα σκάσουμε χαμόγελο και θα σηκωθούμε. Επειδή μπορούμε.

 

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Στήριξέ τα! Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook!