Είναι γεγονός πως η ζωή του κάθε ανθρώπου έχει σκαμπανεβάσματα σε διάφορα στάδια της ζωής του. Άγχος, πίεση, σκοτούρες, ανησυχίες και άλλα πολλά συναισθήματα που πολλές φορές κουράζουν πιο πολύ το μυαλό παρά το σώμα. Πιο κάτω, αναγράφονται τρία από τα πιο σπουδαία αποφθέγματα που έμειναν στην ιστορία. Αφορούν φυσικά το γέλιο, την ανθρωπότητα και την αγάπη.

Γιάννης Ρίτσος

«Γέλα, καρδιά μου, γέλα βρες χρόνο να γελάς. Αυτό είναι η μουσική της ψυχής», έγραψε κάποτε ο γνωστός Έλληνας ποιητής Γιάννης Ρίτσος. Ένα απόφθεγμα, το οποίο περιέχει πολλές σημαντικές λέξεις που κάνουν μία ζωή να’ ναι ευτυχισμένη και χαρούμενη. Το γέλιο, είναι γεγονός ότι εκφράζει την χαρά, την ευτυχία, πολλές φορές την έκπληξη ακόμα και την χαλάρωση. Πόσο δύσκολο είναι να καθορίσεις στην καθημερινότητά σου δραστηριότητες που σε κάνουν να ξεκαρδίζεσαι στα γέλια; Πόσο δύσκολο είναι να χαρίσεις ένα αστείο πακέτο σε κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο, ή να δεις μία ταινία με την οικογένειά σου και να σχηματίζεις χαμόγελα και γέλια; Καθόλου δύσκολο, γιατί μπορείς! Όλα τα μπορείς, αρκεί να θες. Αφιέρωσε έστω και μία ώρα, «βρες χρόνο να γελάς», όπως έγραψε ο Γιάννης Ρίτσος, γιατί να’ σαι σίγουρος ότι το γέλιο «είναι η μουσική της ψυχής».

Τάσος Λειβαδίτης

Κάτι θα ήξερε περισσότερο ο ρομαντικός ποιητής Τάσος Λειβαδίτης, όταν έγραψε ότι «ο κόσμος μόνο όταν τον μοιράζεσαι υπάρχει». Και είχε απόλυτο δίκαιο. Πρόκειται για ένα απόφθεγμα το οποίο όταν το διαβάζεις ηρεμεί η ψυχή και γαληνεύει όλο σου το «είναι». Δεν είναι τυχαίο που όταν συζητάς με κάποιον, όταν κρατάς το χέρι του άλλου, ή όταν ακούς ή αισθάνεσαι τον δίπλα σου, νιώθεις σαν να μοιράζεσαι την ίδια στιγμή, το ίδιο μέρος, την ίδια σκηνή. Ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσεις τη μέρα σου με το απόφθεγμα αυτό, φτιάχνοντας την διάθεσή σου και φυσικά των γύρω σου. Μίλησε, άκουσε, μοιράσου…γιατί με αυτό τον τρόπο έρχονται πιο κοντά οι άνθρωποι. Μόνο τότε είναι σαν να υπάρχεις πραγματικά.

Νίκος Καζαντζάκης

«Αγάπη θα πει χάνομαι». Μια φράση παρμένη από τον αξέχαστο Νίκο Καζαντζάκη. Ένα απόφθεγμα, θα έλεγε κανείς το οποίο σε ωθεί, σε σπρώχνει δυνατά να αγαπήσεις τη ζωή, να σκαλίσεις στιγμές και να αισθανθείς τον έρωτα. Να αγαπήσεις• για να χαθείς στα πιο όμορφα μονοπάτια. Να αγαπήσεις• για να ονειρευτείς, να κτίσεις παλάτια στον ουρανό με όμορφα χρώματα και ύστερα να φωνάξεις δυνατά πόσο όμορφη είναι η ζωή. Γιατί σου προσφέρει πολλά και άλλα τόσα που μπορείς εσύ να δημιουργήσεις.

Γέλα λοιπόν, μοιράσου και αγάπα. Γιατί το αξίζουν…και το αξίζεις!