Γράφοντας, διαβάζοντας, μελετώντας γινόμαστε άτομα με ανοικτό μυαλό.  Έτοιμοι για να αράξουμε το δικό μας πλοίο στο λιμάνι μας, που λέγεται ζωή. Συγκεκριμένα, τα αποφθέγματα, όπως γράψαμε και σε άλλα άρθρα, μας βοηθούν να προβληματιστούμε.  Μας βοηθούν να βελτιωθούμε σαν άνθρωποι. Τα 3 αποφθέγματα που αλλάζουν τον τρόπο σκέψης μας, καταγράφονται παρακάτω!

Friedrich Nietzsche (Φρίντριχ Νίτσε)

Ο Γερμανός φιλόσοφος Νίτσε, έγραψε κάποτε ότι «πρέπει να είσαι ο εαυτός σου και όχι αυτός που θέλουν οι άλλοι». Άλλωστε στη ζωή σου εσύ κάνεις κουμάντο και κανείς άλλος.

Εσύ επιλέγεις, εσύ κρίνεις το σωστό από το λάθος και εσύ ο ίδιος μπορείς να βγεις στην κορυφή της επιτυχίας σου, χωρίς να σε επηρεάσουν οι άλλοι.

Τα πιστεύω, οι αξίες και τα όνειρα σου, ανήκουν σε σένα και έχεις το κάθε δικαίωμα να λες και να το δείχνεις στους άλλους. Να λες ότι δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξεις τον εαυτό σου, επειδή θέλουν αυτοί.

3 αποφθέγματα που αλλάζουν τον τρόπο σκέψης μας

André Maurois (Αντρέ Μωρουά)

Στα 3 αποφθέγματα που αλλάζουν τον τρόπο σκέψης μας, δε θα έλειπε ένα γνωμικό του Γάλλου συγγραφέα Αντρέ Μωρουά.  Κρύβει τη σημασία της ευτυχίας. «Η πρώτη συνταγή για την ευτυχία: να αποφεύγεις τις μεγάλες αναπολήσεις από το παρελθόν», έγραψε κάποτε.

Αλήθεια, πόσο σημαντικό και σπουδαίο είναι αυτό το απόφθεγμα για τον καθένα μας; Το να αναπολείς το παρελθόν, στην προκειμένη περίπτωση αν μιλάμε για την ευτυχία, δε βοηθά καθόλου τη νέα αρχή μιας κατάστασης, για παράδειγμα.

Είναι καλό να έχουμε στο νου μας το παρελθόν μας, ως βασικό παράγοντα, στο να μην επαναλάβουμε τυχόν «βλαβερές» κινήσεις που κάναμε, για παράδειγμα. Δε σημαίνει όμως ότι το παρελθόν πρέπει να το κουβαλούμε για μια ζωή. Γιατί οι έντονες αναπολήσεις από το παρελθόν (κυρίως κακές) δε θα βοηθήσουν στο να συνεχίσουμε το μέλλον μας, όπως εμείς θέλουμε να λάμψει.

3 αποφθέγματα που αλλάζουν τον τρόπο σκέψης μας

Νίκος Καζαντζάκης

Ο Έλληνας συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης μεταξύ πολλών σπουδαίων έργων και γνωμικών που έμειναν στην ιστορία, έγραψε και αυτό: «η πέτρα, το σίδερο, το ατσάλι δεν αντέχουν. Ο άνθρωπος αντέχει»

Σε μία πρόταση, έχει σχηματιστεί στο μυαλό μας το νόημα της δύναμης του ανθρώπου. Η πέτρα και το σίδερο, και ό, τι άλλο θεωρείται πιο δυνατό από κάτι μικρό και αδύνατο, δεν αντέχουν. Ίσως να αντέξουν για μια στιγμή, λίγο καιρό, η αξία όμως δε θα είναι η ίδια.

Ό, τι θεωρείται από κάποιους αδύναμο, μικρό και ασήμαντο να ξέρεις πως αντέχει πιο πολύ. Ένας άνθρωπος, ένα πλάσμα που ονειρεύεται και ελπίζει, αντέχει. Μπορεί να διαλυθεί, να πέσει, αλλά εκ φύσεως του, έχει πάντα τη δύναμη να ενώνει το πάζλ του. Με την ίδια αξία και τα ίδια «θέλω» και «μπορώ».

3 αποφθέγματα που αλλάζουν τον τρόπο σκέψης μας και άλλα τόσα, μπορούμε να τα υιοθετούμε και να περνάμε από το καλό στο καλύτερο. Γιατί μπορούμε, γιατί έτσι θέλουμε!

 

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Στήριξέ τα!  Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.