Δεν είναι λίγες οι φορές που ενώ έχεις ξεκινήσει με όρεξη και όμορφη διάθεση την καθημερινότητα σου κάτι να συμβεί και τα θετικά συναισθήματα να ανατραπούν. Αυτή η εναλλαγή των συναισθημάτων σχετίζεται συνήθως με την παρουσία ενός αστάθμητου (και πολλές φορές μη ελεγχόμενου) παράγοντα. Τι γίνεται όμως όταν ο παράγοντας αυτός δεν γίνεται αντιληπτός από την αρχή και η διάθεση σου μεταβάλλεται μέσα στην καθημερινότητα από θετική σε αρνητική, χωρίς να καταλαβαίνεις άμεσα την πραγματική αιτία; Δες παρακάτω πώς θα μένεις ανεπηρέαστος από τους γύρω σου!

Έτσι θα μένεις ανεπηρέαστος από τους γύρω σου!

Μια τέτοια συναισθηματική εναλλαγή πιθανότατα να σχετίζεται με τον κοινωνικό σου περίγυρο. Για παράδειγμα αν είσαι γενικά από τους ανθρώπους που βλέπουν αισιόδοξα τη ζωή. Αν είσαι από αυτούς που έχουν ως μότο την έκφραση «Κάθε εμπόδιο για καλό». Ή γενικότερα αν ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που τα αρνητικά πράγματα δεν είναι αυτά που θα τους έρθουν με την πρώτη ευκαιρία στο μυαλό και παρόλα αυτά κάτι σου χαλάει τη διάθεση και σου προξενεί άσχημα συναισθήματα (όπως φόβο, άγχος, πανικό, απαισιοδοξία κατά τη διάρκεια της ημέρας), ήρθε η ώρα να σκεφτείς μήπως συναναστρέφεσαι με απαισιόδοξους και αρνητικούς ανθρώπους;

Το φαινόμενο αυτό είναι αρκετά σύνηθες. Και τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι που εκφράζουν αρνητικές και απαισιόδοξες σκέψεις, τείνουν να επηρεάζουν σε μεγαλύτερο βαθμό τους γύρω τους από ότι τον ίδιο τους τον εαυτό.

Τι μας βλάπτει στα social media;

Τι πρέπει να κάνεις

Για να προστατεύσεις λοιπόν τον θετικό και αισιόδοξο συναισθηματικό σου κόσμο από έναν όχι και τόσο ωφέλιμο κοινωνικό περίγυρο, θα ήταν καλό να βάλεις στο νου σου συνειδητά ότι θα βρεθείς μέσα σε αυτόν για κάποιες ώρες της ημέρας. Με αυτόν τον τρόπο θα έχεις τη δυνατότητα να προετοιμάσεις τον εαυτό σου ώστε να μην επηρεαστείς.

Επίσης κάτι το οποίο θα ήταν πάρα πολύ χρήσιμο είναι η τοποθέτηση ορίων. Καμιά φορά αφήνουμε ανθρώπους να εισέρχονται πολύ κοντά στη σφαίρα επιρροής μας και αυτό μπορεί να μας βλάψει. Οριοθέτησε τις καταστάσεις που δεν σου αρέσουν και προσπάθησε να επιλέγεις τους ανθρώπους που εισέρχονται πολύ κοντά στη σφαίρα επιρροής σου.

Ακόμη κάνε πράγματα που σου αρέσουν και σε ευχαριστούν, έχοντας τη δική σου προσωπική γνώμη και άποψη. Θα ήταν ωφέλιμο να εκφράζεις και εσύ την άποψη σου (πάντοτε με όμορφο και ευγενικό τρόπο) και όχι να συμφωνείς με το οτιδήποτε λέγεται, ενώ δεν νιώθεις άνετα ή δε συμφωνείς. Έτσι μπορείς να κάνεις την προσωπικότητα σου πιο ισχυρή και να νιώσεις πιο σίγουρος για τον εαυτό σου.

Τέλος, μια πολύ καλή ιδέα έτσι ώστε να μην επηρεάζεσαι αρνητικά από τους γύρω σου, είναι να «οραματιστείς» ή να προσχεδιάσεις την επόμενη ημέρα έτσι όπως τη θες. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα έχεις την ευκαιρία να βάλεις ένα φανταστικό στόχο, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί και έτσι θα είναι πιο εύκολο για εσένα να διαχωρίσεις τα αρνητικά από τα θετικά όταν τα γεγονότα θα συμβαίνουν στον πραγματικό χρόνο.

Αξίζει να ζεις την καθημερινότητα σου έτσι όπως τη θες εσύ και όχι όπως τη βλέπουν οι άλλοι.

 

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.