Μια συμβουλή η οποία ενδεχομένως να ανήκει και στην κατηγορία των cliche είναι «να είσαι ο εαυτός σου». Ρεαλιστικά τι μπορεί όμως να σημαίνει αυτό και σε ποιες περιπτώσεις ο εαυτός σου δεν επαρκεί ώστε να φτάσεις στο ζητούμενο;

Επί της ουσίας η συμβουλή αυτή αναφέρεται στην εφαρμογή και διατήρηση αρχών οι οποίες είναι συνυφασμένες και άρρηκτα συνδεδεμένες με την εικόνα την οποίαν οραματίζεσαι. Προκειμένου λοιπόν να είσαι ο αυθεντικός εαυτός σου θυμήσου:

Μη δίνεις σημασία ακόμη και σε τραυματικές εμπειρίες

Σύμφωνα με τη θεωρία της Adlerian psychology «καμία εμπειρία από μόνη της δεν μπορεί να χαρακτηριστεί επιτυχία ή αποτυχία». Και πράγματι ένα γεγονός από μόνο του δεν έχει συγκεκριμένη απόχρωση. Είναι οι σκέψεις με το οποίο το προσεγγίζουμε και το περιβάλλουμε που μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μια εμπειρία είναι καταπληκτική ή… τραυματική. Προκειμένου λοιπόν να είσαι ο εαυτός σου αποδέξου το παρελθόν διότι αυτό σε έχει καταστήσει την προσωπικότητα που είσαι σήμερα.

Ξεκαθάρισε τους στόχους σου

Αν δεν γνωρίζεις που βαδίζεις τότε δεν γνωρίζεις που βρίσκεται η άκρη του τούνελ ή η γραμμή του τερματισμού. Ένα άτομο με αυτοσεβασμό αλλά και ειλικρίνεια, έχει φροντίσει να θέσει ακόμη και ημερήσιους στόχους και να επιδιώκει να τους πετύχει. Αυτοί δίνουν νόημα και έμπνευση στη ζωή ώστε αυτή να μην κυλάει αργά και βασανιστικά εν μέσω αυτού που αποκαλούμε ρουτίνα. Ο φόβος της αποτυχίας δεν είναι κάτι ξένο ή κάτι που δεν υπάρχει ακόμη και σε άτομα τα οποία πρωταγωνιστούν στον τομέα τους. Άλλωστε και ο κορυφαίος καλαθοσφαιριστής όλων των εποχών, Michael Jordan, ομολογεί ότι έχει χάσει πάμπολα σουτ που έκαναν τη διαφορά ανάμεσα σε νίκη και ήττα.

Δες την ανθρωπότητα ως κάτι συνολικό

Ο Dalai Lama υποστηρίζει ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ένα και έτσι η επιτυχία του διπλανού σου είναι και δική σου επιτυχία. Πρακτικά αυτό ίσως να μη βρίσκει απόλυτη εφαρμογή ωστόσο μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά αν αντιστρέψεις το σκεπτικό σου. Δηλαδή να αναλογιστείς πόσο ωφέλιμο είναι να ζηλεύεις και να φθονείς ένα συνάνθρωπό σου ο οποίος έχει πετύχει κάτι το οποίο θα ήθελες και εσύ. Αντιθέτως αν τον προσεγγίσεις με ευγένεια και εκφράσεις το θαυμασμό σου, ίσως μοιραστεί μαζί του τη συνταγή της επιτυχίας.

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.