Αν θέλεις να κάνεις οικογένεια η αν επιθυμείς να αλλάξεις δουλειά, η συνειδητοποίηση είναι το πρώτο βήμα. Από εκεί και πέρα ο σχεδιασμός είναι μια εξίσου σημαντική διαδικασία και ιδιαίτερα η αποτελεσματική καταγραφή των στόχων σου.

Η αρχή μπορεί να είναι δύσκολη ωστόσο με προσεκτική ανάλυση το έργο απλοποιείται. Προκειμένου λοιπόν να βάλεις κάτω τη διαδικασία εκπλήρωσης των στόχων σου, κάνε τα πιο κάτω:

Καθόρισέ τους

Βασική αρχή προκειμένου να οριοθετήσεις κάτι, είναι να γνωρίζεις πρώτα-πρώτα τι είναι. Προφανώς ένας στόχος δεν μπορεί να καταγραφεί και να αναλυθεί αν δεν έχει εντοπιστεί. Επίσης οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας τείνουν να σε παρασύρουν μακριά από το μονοπάτι στο οποίο θέλεις να βαδίσεις. Μια κόλλα χαρτί, ένα στυλό και μια καρέκλα είναι τα βασικά στοιχεία ώστε να μπεις στη διαδικασία να χύσεις μελάνι. Βασικές ερωτήσεις οι οποίοι χρίζουν απάντηση είναι το που βρίσκεσαι, το που θέλεις να φτάσεις και πως να πας εκεί.

Κοίτα τη μεγάλη εικόνα

Όπως αναφέρει ο Johann Wolfgang von Goethe «κάθε βήμα θα πρέπει από μόνο του να είναι ένας επιμέρους στόχος». Μη διστάσεις να ατενίσεις το μέλλον με αισιοδοξία και να νιώσεις τα συναισθήματα τα οποία θα νιώσεις όταν φτάσεις στο τέλος της διαδρομής. Τα όνειρα όχι μόνο δεν απαγορεύονται, αλλά κατά κάποιον τρόπο, επιβάλλονται. Γίνε η έμπνευση που ψάχνεις βλέποντας στο μυαλό αυτό που θέλεις να είσαι σε πέντε χρόνια και ποια άτομα θα βρίσκονται κοντά σου για να γευτούν το νέκταρ της επιτυχίας. Αυτή η κίνηση είναι και η πιο απολαυστική κατά τη διαδικασία για αποτελεσματική καταγραφή των στόχων σου.

Κοίτα την επόμενη ημέρα

Έχοντας δει που θέλεις να φτάσεις, πλέον απαιτείται ο μεγάλος στόχος να σπάσει σε μικρότερους. Ενδεχομένως η διαδικασία της μετάβασης να σε φοβίζει και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Προκειμένου λοιπόν να καταστεί πιο βατή, θα πρέπει να σχεδιαστεί βήμα-βήμα, εισερχόμενος σε μια προσπάθεια κτισίματος τούβλο προς τούβλο. Επίσης είναι σημαντικό να… επικοινωνήσεις τους στόχους σου στο περιβάλλον σου για δύο κυρίως λόγους. Ο πρώτος είναι για να βάλεις κατά κάποιον τρόπο πίεση στον ίδιο σου τον εαυτό ώστε να μην μείνεις εκτεθειμένος μπροστά από φίλους και οικογένεια. Ο δεύτερος είναι να προκύψουν συνεργάτες από εκεί που δεν το περιμένεις καθώς ένα ταλέντο ή ένας γνωστός του γνωστού, μπορούν να σε βοηθήσουν να επιτύχεις γρηγορότερα και ευκολότερα.