Η αβεβαιότητα η οποία συνοδεύει την εποχή της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, οδηγεί στην τάση για υπερβολική ανάλυση. Ωστόσο άλλο είναι να προετοιμάζεσαι για το μέλλον καλύπτοντας υποθετικά σενάρια και άλλο να βάζεις φραγμό στο επόμενό σου βήμα.

Λόγοι οι οποίοι σε κρατούν στάσιμο είναι οι εξής:

Η ψευδαίσθηση του ελέγχου

Η Megan Chance αναφέρει ότι «εκπαιδεύεσαι να τρέχεις μακριά από τα συναισθήματά σου γι’ αυτό και βλέπεις εφιάλτες». Όταν απαρνιέσαι κάτι, τότε προσωρινά απαλύνεις τον πόνο. Ωστόσο αυτό θα επιστρέψει με μαθηματική ακρίβεια και μάλιστα ενισχυμένο. Η ικανότητα αποδοχής οποιασδήποτε κατάστασης αποτελεί το πρώτο βήμα προκειμένου να την ελέγξεις. Η τάση για υπερβολική ανάλυση συχνά δεν συνοδεύεται από την αντιμετώπιση του προβλήματος αλλά με την τάση να εξηγήσεις το «γιατί συνέβηκε» αντί να εντοπίσεις το «πως θα το ξεπεράσεις».

Η ψευδαίσθηση της βεβαιότητας

Τείνεις να μένεις προσκολλημένος σε ένα πρόβλημα νομιζόμενος ότι αν αφιερώσεις ακόμη περισσότερο χρόνο, θα βρεις την άκρη του νήματος. Ωστόσο όσον αφορά την επίλυση διαδικασιών, συχνά απαιτείται τρόπος και όχι κόπος. Εν τέλει το κλειδί για να αντιμετωπίσεις το άγνωστο είναι να το αγκαλιάσεις. Δηλαδή να αντιληφθείς ότι όσες ασκήσεις επί χάρτου κι αν κάνεις, κάποτε θα πιαστείς αδιάβαστος. Η Ursula K. Le Guin προτείνει όπως «εντοπίσεις ποιες ερωτήσεις δεν μπορούν να απαντηθούν και πολύ απλά να μην τις απαντήσεις».

Ο φόβος της σύγκρουσης

Ο φιλόσοφος Seneca είχε αναφέρει ότι «κανένας άνθρωπος δεν είναι πιο δυστυχισμένος από αυτόν που φοβάται να αντιμετωπίσει τη διαφορετικότητα». Το να κονταροχτυπηθείς έστω λεκτικά με κάποιον, δεν είναι κάτι έμφυτο στην ανθρώπινη φύση. Στην προσπάθειά σου λοιπόν να αποφύγεις κάτι τέτοιο, έχεις την τάση να σκέφτεσαι υπερβολικά και να αναλύεις υπερβολικά. Μόνο που αυτό που ίσως μπορέσεις να ξεπεράσεις με μια μανούβρα εξωτερικά, θα το συναντήσεις εσωτερικά και στο μυαλό σου.

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.