Δεν αποτελεί μυστικό ότι η παραδοχή του να έχεις λίγους φίλους, αποτελεί ακόμα και ταμπού. Μια τέτοια άποψη συνδέεται με αντικοινωνικότητα ή και αδυναμίας του να είσαι αρεστός.

Παρόλ’ αυτά είναι καθαρά θέμα εγωισμού με την ουσία να απέχει κατά πολύ από την πραγματικότητα. Η εξοικονόμηση χρήματος και ενέργειας περνά μέσα από τα πιο κάτω σημεία:

Ωφέλιμο για τη ψυχική υγεία

Στην προσπάθειά σου να περάσεις χρόνο με διάφορες παρέες, προσαρμόζεσαι στα «θέλω» της καθεμίας. Ίσως η προσπάθειά αυτή να μην είναι κοπιαστική σωματικά, ωστόσο ψυχικά εξαντλεί όλα τα αποθέματα ενέργειας. Από την άλλη πλευρά η προσπάθεια εντυπωσιασμού απαιτεί κόπο και μεταλλαγή του χαρακτήρα σου γεγονός το οποίο δημιουργεί μια παραπλανητική εικόνα. Στο τέλος της ημέρας η συμβουλή «να είσαι ο εαυτός σου» βρίσκει απόλυτη εφαρμογή.

Εμπιστεύεσαι ευκολότερα

Είναι και θέμα στατιστικής το γεγονός ότι με όσα περισσότερα άτομα συναναστρέφεσαι, τόσες και οι πιθανότητες να απογοτευτείς. Το συναίσθημα αυτό ενδεχομένως να πιέζει από τις υψηλές σου προσδοκίες. Ωστόσο αυτό που έχει σημασία είναι ότι σε όσους περισσότερους ανοίγεσαι, τόσες περισσότερες είναι και οι πιθανότητες για… διαρροές. Εκτιμώντας τους λίγους και καλούς φίλους οι οποίοι έχουν πάντα ανοικτή την πόρτα, δείχνεις ευκολότερα εμπιστοσύνη.

Δίνεις έμφαση στον ποιοτικό διάλογο

Πόσο παραγωγική είναι η ατάκα «ας κανονίσουμε σύντομα καφέ»; Η αλήθεια είναι ότι καθόλου επομένως ένας μεγάλος κοινωνικός κύκλος συνεπάγεται περισσότερο από το λεγόμενο small talk. Το είδος διαλόγου αυτό είναι… κενό από πλευράς σημασία και γίνεται απλά για να γίνει. Αντιθέτως με λιγότερους φίλους, οι συζητήσεις είναι πιο ποιοτικές, πιο στοχευμένες και πιο χρήσιμες.

Περισσότερα χρήματα στο πορτοφόλι

Μια άλλη πτυχή η οποία είναι εξίσου σημαντική, είναι και η οικονομική. Από τη μια πλευρά το να έχεις λίγους φίλους συνεπάγεται λιγότερα έξοδα για γενέθλια, γιορτές και διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις. Επίσης συνεπάγεται ότι κάθε χειρονομία υπό τύπο δώρου, θα είναι πιο στοχευμένη και όχι απαραίτητα ακριβή. Επιπρόσθετα οι κοινές έξοδοι είναι λιγότερες αλλά με μεγαλύτερη σημασία και απόλαυση.