Τι άποψη σχηματίζεις για τον άγνωστο που συναντάς τον δρόμο και ο οποίος μονολογεί ευρισκόμενος σε ένα δικό σου κόσμο; Ίσως σκεφτείς ότι έχει πολλά προβλήματα ή ακόμη και να σκεφτείς ότι δεν είναι στα λογικά του. Ωστόσο το να μιλάς στον εαυτό σου είναι μια απλή πρακτική η οποία συνοδεύει από πολλά οφέλη.

Μερικά από τα πιο σημαντικά είναι τα εξής:

Γυμνάζεσαι αποδοτικότερα

Στο περιοδικό Perspectives on Psychological Science δημοσιοποιήθηκε μια μελέτη η οποία αφορούσε την επίδοση στην άσκηση σε συνάρτηση με το να μιλάς στον εαυτό σου. Τα αποτελέσματα βεβαίως ήταν θετικά και πολύ ενθαρρυντικά. Συγκεκριμένα φράσεις όπως «μπορείς να τα καταφέρεις» και «αισθάνομαι τέλεια» ήταν από τις πιο αποτελεσματικές. Ως προς την ενθάρρυνση των συμμετεχόντων να συνεχίσουν να ασκούνται και να αποκτούν οφέλη μέσω της υγιούς αυτής πρακτικής.

Έχεις καλύτερη μνήμη

Μελέτη των Καναδών επιστημόνων Noah Forrin και Colin MacLeod καταπιάστηκε με το κατά πόσο το να ακους τον εαυτό σου, σε βοηθάει να θυμάσαι πρόσωπα και καταστάσεις καλύτερα. Το πρόσημο ήταν και σε αυτή την περίπτωση θετικό. Συγκεκριμένα οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες. Αυτούς που διάβαζαν σιωπηλά, αυτούς που διάβαζαν φωναχτά, αυτούς που άκουγαν άλλους να διαβάζουν και αυτούς που άκουγαν ηχογραφήσεις του ίδιού τους του εαυτού. Αποδοτικότερη ήταν η ομάδα η οποία διάβαζε μεγαλόφωνα και κατά κάποιο τρόπο μιλούσε στον εαυτό της.

Βάζεις σε μια τάξη τις σκέψεις σου

Αν νιώθεις το μυαλό σου να είναι φουρτουνιασμένο, τότε η σιωπή δεν θα σε βοηθήσει. Κι αυτό διότι οι σκέψεις θα συνεχίζουν να επανέρχονται και μάλιστα ενισχυμένες, ακόμη και αν τις αντιμετωπίζεις προσωρινά. Η ψυχολόγος Linda Sapadin τονίζει ότι «μιλώντας με τον εαυτό σου, σε βοηθάει να ξεκαθαρίσεις τις σκέψεις σου και να ασχοληθείς με αυτό που είναι πιο σημαντικό».

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.