Αν οι πτωχοί των πνεύματι είναι μακάριοι, τότε οι… πλούσιοι τω πνεύματι δυστυχούν; Έτσι φαίνεται! Ή μάλλον, για να είμαστε ακριβείς, δεν δυστυχούν, αλλά δυσκολεύονται να ευτυχήσουν! Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν οι ειδικοί… Όμως, θα πρέπει να αποφεύγουμε τις γενικεύσεις. Δεν είναι όλοι οι ευφυείς άνθρωποι δυστυχείς ούτε κάθε δυστυχής άνθρωπος έχει υψηλότατο IQ. Απλά οι ειδικοί επισημάνουν ότι έχουν μία δυσκολία παραπάνω στο κομμάτι αυτό. Γιατί οι έξυπνοι κατακτούν πιο δύσκολα την ευτυχία;

Γιατί οι έξυπνοι κατακτούν πιο δύσκολα την ευτυχία;

Έχουν την τάση να υπεραναλύουν

Οι άνθρωποι με υψηλό IQ έχουν την τάση να αναλύουν γεγονότα και σκέψεις. Με το πέρασμα του χρόνου, η συνήθεια αυτή, αν και εποικοδομητική, μπορεί να τους εξαντλήσει. Κι αυτό γιατί καταλήγουν σε συμπεράσματα απογοητευτικά ή τρομοκρατικά και πλήθος διλημμάτων εγείρεται στο μυαλό τους.

Είναι αυστηροί με τον εαυτό τους

Οι έξυπνοι άνθρωποι δεν κάνουν χατίρια στον εαυτό τους. Αναλύουν κι επεξεργάζονται τα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους και διψούν για συμπεράσματα: είναι ή όχι επαρκείς; Έδωσαν ή όχι τον καλύτερο εαυτό τους;

Κάποιοι υποφέρουν από ψυχολογικά προβλήματα

Δεν είναι λίγες οι έρευνες που αποδεικνύουν ότι οι ευφυείς άνθρωποι πάσχουν συχνά από ψυχικές διαταραχές. Για το φαινόμενο αυτό, ίσως πρέπει να κατηγορήσουμε την τάση για υπερανάλυση. Γιατί αυτή συχνά οδηγεί σε υπαρξιακές αναζητήσεις με μαύρο φόντο.

 

Ζήσε τη στιγμή!

 

Έχουν την τάση να αναζητούν την επιβράβευση

Οι έξυπνοι άνθρωποι νιώθουν συχνά ιδιαίτερα ανασφαλείς ως προς την παιδεία, την καλλιέργεια και τις νοητικές τους ικανότητες. Στην προσπάθειά τους να αποδείξουν στον εαυτό τους ότι είναι εξυπνότεροι/ αποτελεσματικότεροι/ «πνευματικότεροι» απ’ αυτό που φαίνεται, καταλήγουν ενίοτε να κυνηγούν την επιβεβαίωση όσων θαυμάζουν.

Παίρνουν συχνά παράλογες αποφάσεις

Όπως μαρτυρούν σχετικές έρευνες, το γεγονός ότι ένας άνθρωπος είναι έξυπνος δεν σημαίνει ότι δεν κάνει πολλά και καθημερινά λάθη. Αντίθετα, τα άτομα με IQ άνω του μέσου όρου κάνουν παράλογες ενέργειες. Είναι πιο επιρρεπή σε αυταπάτες και βασίζονται συχνά στη διαίσθησή τους.

Αγχώνονται περισσότερο

Οι ευφυείς άνθρωποι αντιμετωπίζουν με περισσότερο στρες ζητήματα της καθημερινής ζωής, που για πολλούς άλλους είναι ζητήματα ρουτίνας. Σκέφτονται κάθε πιθανή εξέλιξη/ συνέπεια κάθε επιλογής τους κι αυτό μπορεί να τους οδηγήσει σε μόνιμο άγχος κι αδυναμία επίλυσης μικροπροβλημάτων.

Τείνουν προς την αϋπνία και τις καταχρήσεις

Λόγω του αυξημένου άγχους που βιώνουν οι άνθρωποι με υψηλό IQ, μπορεί να καταφύγουν στις καταχρήσεις. Ταυτόχρονα, το μυαλό τους έχει την τάση να μην τους αφήνει να κοιμηθούν και να τους θυμίζει, ακόμα κι όταν νυστάζουν πολύ, κάθε ελάττωμα και κάθε λάθος τους. Έτσι, ο οργανισμός καταπονείται και δημιουργείται κι η σωματική καταπόνηση διαδέχεται στο διηνεκές τη πνευματική εξάντληση.

 

 

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.