Η καθημερινότητα και η συναναστροφή με τους γύρω μας, μάς προκαλεί συνεχώς διάφορα συναισθήματα. Κάποιες φορές αρνητικά, συγκρούσεις, διαφωνίες που επιφέρουν θυμό. Ο θυμός είναι ένα ενοχλητικό συναίσθημα, το οποίο όλοι έχουμε νιώσει σε διαφορετικές περιστάσεις. Μάλιστα, μερικές φορές μπορεί να είναι τόσο έντονο που να πληγώσει κοντινά μας άτομα, αλλά και τον εαυτό μας. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντική τόσο η αναγνώριση όσο και η διαχείριση του θυμού με αποτελεσματικό τρόπο. Πως μπορούμε να διαχειριστούμε τον θυμό μας;
Μέτρημα μέχρι το 10
Πρόκειται για μια κλασική συμβουλή που τη δίνουμε συνήθως στα παιδιά. Συχνά, πάνω στο θυμό μας λέμε πράγματα που πληγώνουν, δίχως στην πραγματικότητα να είναι αυτός ο στόχος μας. Ωστόσο, μια σκληρή κουβέντα είναι τόσο επώδυνη όσο μια μαχαιριά που αφήνει σημάδια. Επομένως, αν χρησιμοποιήσουμε τη μέθοδο του μετρήματος μέχρι το 10, παίρνουμε τον απαιτούμενο χρόνο να ανασυγκροτήσουμε τις σκέψεις μας και να φερθούμε πιο ήρεμα.
Οι πηγές του θυμού μας
Είναι σημαντικό να κατανοούμε για ποιο λόγο θυμώνουμε. Συχνά, είμαστε θυμωμένοι για μέρες, βδομάδες ακόμα και για χρόνια ξεχνώντας την αιτία του θυμού μας. Να αναρωτηθούμε λοιπόν ποιές είναι οι πηγές του θυμού μας, μήπως πηγάζουν από τη δική μας ανεκτικότητα; Τότε θα μπορέσουμε ν’ αλλάξουμε την όλη εικόνα και κατ’ επέκταση θα αποφύγουμε αρνητικές καταστάσεις.
Η τεχνική του διαλείμματος
Αν δούμε πως κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης αρχίζουμε να νιώθουμε θυμό, άγχος και ένταση, μπορούμε να κάνουμε ένα διάλειμμα. Να απομακρυνθούμε από τον χώρο της συζήτησης βρίσκοντας μια δικαιολογία και να κάτσουμε ν’ αναρωτηθούμε πως πρέπει να προσεγγίσουμε το θέμα. Έτσι θα ηρεμήσουμε και θα επιστρέψουμε στη συζήτηση με διαφορετική προσέγγιση.
Το στρες της καθημερινότητας
Εάν η καθημερινότητα μας είναι γεμάτη στρες, οι πιθανότητες να έχουμε εκρήξεις θυμού πολλαπλασιάζονται. Μήπως είναι καιρός ν’ αλλάξουμε τους ρυθμούς μας; Να βάλουμε προτεραιότητες σ’ ότι αφορά τις καθημερινές μας δραστηριότητες, μειώνοντας έτσι την κούραση και το άγχος που μπορεί να προκαλούν.
Τεχνικές χαλάρωσης
Οι τεχνικές χαλάρωσης δεν θα μας βοηθήσουν μόνο στο να αποκτήσουμε καλύτερο έλεγχο του εαυτού μας, αλλά θα συμβάλλουν και στην αυτοπεποίθησή μας και στη βελτίωση των διαπροσωπικών μας σχέσεων. Γυμναστική, γιόγκα, καθημερινό περπάτημα στη φύση, όταν θέλουμε μπορούμε να βρούμε έστω και μισή ώρα κάθε μέρα για να χαλαρώνουμε το σώμα και το μυαλό μας.
Συμπερασματικά, ο θυμός μπορεί να αποτραπεί ακολουθώντας τις πιο πάνω τακτικές. Έτσι διατηρώντας την ηρεμία και την ομαλή λειτουργία στις σχέσεις μας, θα αποκλείσουμε κάθε αρνητικό συναίσθημα να μας καταβάλει.
Μην ξεχνάτε να μάς ακολουθείτε και στο Facebook για να βλέπετε κι εκεί τα θετικά μας άρθρα!
Popy Louca
Η Πόπη Λουκά γεννήθηκε στη Λεμεσό, σπούδασε γραφικές τέχνες κι έκτοτε εργάζεται στον τομέα αυτό ως ιδιωτική υπάλληλος ή/και ως ελεύθερη επαγγελματίας.
Αγαπάει τη φύση, τα ζώα και τις εξορμήσεις στο βουνό. Πιστεύει στη δύναμη που διαθέτει ο κάθε άνθρωπος κι ότι όλοι μας μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας φτάνει να το πιστέψουμε.
Καθώς μητέρα 3 παιδιών στον ελεύθερο της χρόνο… δεν έχει ελεύθερο χρόνο!