Οι ανθρώπινες σχέσεις σε όλα τα επίπεδα κτίζονται μέσω της τριβής με άτομα ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάς ότι συχνά θα χρειαστεί να λες όχι.

Η ικανότητα αυτή είναι σημαντική όχι για να υπερασπιστείς τον εγωισμό σου, αλλά για να δίνεις και την απαραίτητα σημασία στον εαυτό σου.

Επομένως για να βρεις την απαραίτητα ισορροπία, έχε υπόψη τα τρία πιο κάτω σημεία:

Εκτίμησε τον χρόνο σου

Το μοναδικό στοιχείο το οποίο δεν μπορεί να αναπληρωθεί ποτέ είναι ο χρόνος. Ακόμα και τεράστιες περιουσίες μπορούν να χαθούν και να ξανακτιστούν μέσα σε μια ζωή. Επομένως το πολύτιμο αυτό αγαθό φρόντισε να το διανέμεις με τρόπο σοφό και παραγωγικό. Ιδιαίτερα σε επαγγελματικό επίπεδο, το να λες «όχι» ανάγεται σε τέχνη και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Άλλωστε υπάρχει πάντα η επιλογή να εκπληρώσεις ένα καθήκον σε μεταγενέστερο στάδιο αν δεν είναι επείγον.

Προετοίμασε το έδαφος

Η καλύτερη αντιμετώπιση μιας δυσάρεστης διαδικασίας η οποία αχνοφαίνεται στον ορίζοντα είναι η πρόληψη. Από τη στιγμή που αναγνωρίζεις ένα άτομο το οποίο συνεχώς σε πιέζει με αιτήματα και παρακάλια, βρες το αντίδοτο. Αν το άτομο αυτό είναι συνάδελφος τότε πες του από την Δευτέρα ότι ακολουθεί μια απαιτητική εβδομάδα και θέλεις να είσαι απόλυτα συγκεντρωμένος. Αν το άτομο αυτό είναι ο κολλητός τότε πες του ότι το ερχόμενο Σαββατοκυρίακο έχεις ήδη πλάνο και δεν θα έχεις διαθέσιμο χρόνο γι’ αυτόν.

Επιφύλαξε την απάντησή σου

Το μεγαλύτερο λάθος στα «ναι» των yes-men για τα οποία μετανιώνουν μελλοντικά, είναι ότι τα δίνουν χωρίς δεύτερη σκέψη. Αν δεχθείς ένα ερώτημα τηλεφωνικώς πες ότι θα το σκεφτείς και θα πάρεις πίσω. Αν δεχθείς ένα ερώτημα πρόσωπο με πρόσωπο, πες ότι έχεις μιαν άλλη άμεση υποχρέωση και δεν μπορείς να απαντήσεις τώρα. Με τον τρόπο αυτό ούτε δεσμεύεσαι αλλά και ούτε κλείνεις την πόρτα στα μούτρα του ατόμου που έχεις απέναντί σου.