Είναι στιγμές κατά τις οποίες δεν νιώθεις ότι έχεις τη δύναμη και την αυτοπεποίθηση να κατακτήσεις τον ένα στόχο μετά τον άλλον. Κοινώς, είναι στιγμές κατά τις οποίες δεν νιώθεις σημαντικός με αποτέλεσμα η ίδια η σκέψη να μην σου επιτρέπει να αναδυθείς στην επιφάνεια.

Ανασυντάξου, μάζεψε την περηφάνια σου και θυμήσου τα πιο κάτω όταν είσαι στα… κάτω σου:

Δεν είσαι μόνος

Αν νιώθεις ότι διανύεις μιαν υποτονική περίοδο τότε σε καμία περίπτωση δεν είσαι ο μοναδικός. Αντιθέτως τέτοια συναισθήματα βιώνουν άνθρωποι σε όλο το κόσμο και μάλιστα σε χώρες οι οποίες δεν παρέχουν την δυνατότητα να ανακάμψεις. Όταν αντιληφθείς ότι δεν δίνεις μιαν μάχη, με το μυαλό, μόνος, τότε όλα αλλάζουν. Οι σύμμαχοι είναι εκεί έξω και σε περιμένουν ώστε χέρι-χέρι να επανέλθετε στην πραγματικότητα. Η επίσκεψη σε ένα ψυχολόγο δεν πρέπει να θεωρείται ταμπού αλλά ανάλογη με την επίσκεψη σε ένα οδοντίατρο για… πονόδοντο.

Επειδή το νιώθεις δεν σημαίνει ότι ισχύει

Η έλλειψη αυτοσεβασμού πηγάζει συνήθως από άλλους παράγοντες οι οποίοι δεν έχουν (απαραίτητα) σύνδεση. Μια νύχτα με όχι και τόσο καλό ύπνο είναι αρκετή ώστε να δημιουργηθεί μια χιονοστιβάδα αρνητικών σκέψεων. Το ίδιο και ένα αρνητικό σχόλιο στο χώρο εργασίας ή μια κακή ημέρα στο γυμναστήριο χωρίς ενέργεια η οποία είναι απολύτως φυσιολογική. Επομένως όταν δεν νιώθεις σημαντικός το πρώτο βήμα είναι να βρεις τη ρίζα του κακού. Δεν απαιτείται υπερπροσπάθεια παρά μόνο η καταγραφή των σκέψεών σου σε ένα κομμάτι χαρτί. Στη συνέχεια εμπλούτισε τον παράγοντα ψυχολογίας ετοιμάζοντας μια λίστα ευγνωμοσύνης για όλα εκείνα για τα οποία νιώθεις ευλογημένος.

Δεν χρειάζεται να μεγαλουργήσεις

Ανάμεσα στους χαρακτηρισμούς σημαντικός και σπουδαίος, προφανώς υπάρχουν ενδιάμεσες καταστάσεις. Όπως και στους πλείστους τομείς στη ζωή, η αξία σου στα μάτια τρίτων δεν είναι μόνο άσπρο και μαύρο. Μάλιστα οι μικρές πράξεις οι οποίες φανερώνουν συμπόνοια και ενδιαφέρουν, δίνουν μεγαλύτερο αίσθημα εκτίμησης από μια προαγωγή ή μια πράξη η οποία σου αποφέρει πολλά χρήματα. Βλέποντας τα δεδομένα από μιαν άλλη σκοπιά, τα επιτεύγματα τα οποία δίνουν τροφή στον εγωισμό σου, παρέχουν μια βραχυχρόνια ευχαρίστηση και δεν συμβάλουν στο αίσθημα της αυτοολοκλήρωσης.

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Στήριξέ τα! Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.