Η ευγνωμοσύνη είναι ένα υπέροχο συναίσθημα που εύκολα ξεχνάμε την ύπαρξη και την αξία της. Είναι όμως αυτό που νιώθουμε όταν συνειδητοποιήσουμε πως έχουμε όσα θα μας έκαναν ποτέ χαρούμενους. Είναι το συναίσθημα που πηγάζει από μέσα μας, όταν υπενθυμίσουμε στους εαυτούς μας πως δεν χρειαζόμαστε κάτι άλλο. Καλλιέργησε την ευγνωμοσύνη για να είσαι πραγματικά ελεύθερος και ευτυχισμένος.

Ευγνωμοσύνη για όσα έχεις

Η αλήθεια είναι πως πολλοί άνθρωποι έχουν τα βασικά. Αυτό όμως δεν συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους σ’ αυτόν τον κόσμο. Όσοι ταξιδεύουν και επισκέπτονται όχι δημοφιλείς προορισμούς, ξέρουν τι ελλείψεις υπάρχουν. Σε νερό, φαγητό, στέγη, χρήματα, φάρμακα, κοινωνικές υποδομές, φίλους. Και κυρίως, υγεία. Οι άνθρωποι αυτοί εκτιμούν περισσότερο όσα έχουν. 

Δεν λέμε να μην υπάρχουν στόχοι ή φιλοδοξίες. Απλά να υπάρχει και η αντίστοιχη ευγνωμοσύνη για όσα έχουμε, έστω κι αν τίποτα δεν μας χαρίστηκε. Όταν εκτιμούμε τα λίγα, βρίσκουμε και την αντίστοιχη πληρότητα. 

Χαρακτηριστικό των δυνατών ανθρώπων 

Άτομα με ισχυρή πνευματική δύναμη, έχουν έντονα καλλιεργημένη την αξία της ευγνωμοσύνης. Και είναι σπάνιο πράγμα να εκτιμάς όσα έχεις ήδη. 

Συχνά, οι άνθρωποι κοιτάζουν αυτά που δεν έχουν, ξεχνώντας – ή παίρνοντας ως δεδομένο – αυτά που έχουν. Αυτά όμως μόνο δεδομένα δεν είναι. Έχουν αξία, είναι σημαντικά και δεν χρειάζεται να χαθούν για να αντιληφθούμε το μέγεθος της αξίας τους.

Οι δυνατοί πνευματικά άνθρωποι νιώθουν πως έχουν περισσότερα από όσα χρειάζονται ή αξίζουν. Κι αυτό τους βοηθά να νιώθουν ευγνώμονες για όσα τους έφερε η ζωή, έστω κι να κόπιασαν για να τα έχουν. Θα μπορούσε το αγαθό της υγείας να μην ήταν δεδομένο κι έτσι να μην μπορούσαν να πετύχουν κάτι μεγάλο. 

Νιώθοντας όμως ευγνωμοσύνη, ξέρουν πού πατούν και πού βρίσκονται. Κι αυτό τους βοηθάει και να νιώθουν καλύτερα και να προσπαθούν περισσότερο. 

Καλλιέργησε την ευγνωμοσύνη

Καλλιέργησε την ευγνωμοσύνη για να εκτιμάς κι εσύ όσα έχεις. Συχνά, αυτά είναι αρκετά. Επίσης, με αυτή την αρετή, μπορείς να εμπνεύσεις κι άλλο κόσμο. Και ο κόσμος μας έχει μεγάλη ανάγκη από ανθρώπους που εκτιμούν όσα έχουν ήδη.  

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Στήριξέ τα!  Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.