Από μικρός μαθαίνεις ότι μόνο η σκληρή προσπάθεια και η υπομονή φέρνουν μεγάλα αποτελέσματα. Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο τρόπος προσέγγισης μιας κατάστασης ή ενός στόχου, διαδραματίζουν μεγάλο ρόλο ως προς την υλοποίησή τους.

Τρόποι με τους οποίους μπορείς με μικρή προσπάθεια να κάνεις τη διαφορά είναι οι εξής:

Μην ντραπείς να πεις «όχι»

Μια λεπτή γραμμή διαχωρίζει την ευγένεια από του να μετατραπείς στον λεγόμενο people’s pleaser. Το άτομο εκείνο δηλαδή το οποίο ουσιαστικά περιορίζεται στο να ικανοποιεί τα… παρακάλια των γύρω του. Συχνά αυτό έχει μεγαλύτερη απήχηση στον επαγγελματικό χώρο αλλά δεν περιορίζεται σε αυτόν. Πολύ απλά δηλώνοντας ότι τη δεδομένη στιγμή έχεις άλλες προτεραιότητες αλλά την καλή διάθεση να βοηθήσεις ή να εξυπηρετήσεις στο άμεσο μέλλον, ξεκαθαρίζεις την πρόθεσή σου. Μπορεί να σκέπτεσαι ότι ένας συνάδελφος θα κατσουφιάσει αν δεν αναλάβεις φόρτο εργασίας που σου αναλογεί ή ότι ο κολλητός σου θα σε απορρίψει αν αρνηθείς την πρότασή του για ένα καφεδάκι. Ωστόσο στην πραγματικότητα αυτά γρήγορα ξεχνιούνται και η ζωή συνεχίζει την πορεία της.

«Φάε το βάτραχο»

Προφανώς η φράση αυτή δεν έχει κυριολεκτική σημασία όπως λανσάρεται από τον συγγραφέα Brian Tracy. Το βιβλίο του με τίτλο Eat That Frog!: 21 Great Ways to Stop Procrastinating and Get More Done in Less Time αναφέρεται στον τρόπο που προσεγγίζεις τα καθήκοντά σου από το πρωί. Μήπως κοιτάς στα μάτια αυτό που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας σου ή μήπως ξεκινάς από κάτι απλό προσπαθώντας να κτίσεις αυτοπεποίθηση; Σύμφωνα με τον συγγραφέα, η πρώτη τακτική είναι πιο ορθολογική μιας και είναι λογικότερο να προσεγγίζεις το δυσκολότερο καθήκον πρώτον, ώστε να αφιερώσεις τη μέγιστη ενέργειά σου. Η τακτική αυτή, έρχεται να εναντιωθεί και να καταπολεμήσει την αναβλητικότητα.

Προγραμμάτισε τουλάχιστον την επόμενη ημέρα

Μήπως το βράδυ δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς λόγω της αβεβαιότητας της εποχής; Μοναδικό, ίσως, αντίδοτο είναι να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου και να δεις την κάθε ημέρα ξεχωριστά. Δεν είναι απαραίτητο να σχεδιάσεις το Σαββατοκυρίακο σου όταν είναι ακόμη Δευτέρα. Προσπάθησε λοιπόν να θέσεις ένα ή δύο στόχους ή να προγραμματίσεις μια ή δύο ασχολίες οι οποίες πολύ απλά θα σε βοηθήσουν να κτίσεις γύρω τους την ημέρα σου. Με τον τρόπο αυτό θα μειώσεις το άγνωστο και θα φέρεις την κατάσταση στα μέτρα σου.

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.