Το 2019 φτάνει στο τέλος του και μια τέτοια χρονική συγκυρία προσφέρει την ευκαιρία για αυτοκριτική. Αν οι 365 ημέρες πέρασαν γρήγορα τότε πολύ πιθανόν η ζωή σου να μην είναι μια επανάληψη.

Προσεγγίζοντας λοιπόν το τέλος άλλου ενός ημερολογιακού έτους, θέσε στον εαυτό σου τα πιο κάτω ερωτήματα:

Τι ολοκλήρωσες;

Είσαι το άτομο εκείνο το οποίο κάθε Σαββατοκυρίακο λέει ότι η επόμενη εβδομάδα θα είναι σημαντική; Αντίστοιχα είσαι το άτομο εκείνο το οποίο κάθε Παρασκευή κάνει όνειρα για το διήμερο αλλά εν τέλει τη βγάζει στο σπίτι; Κοιτώντας τη μεγαλύτερη εικόνα, ποιους από τους στόχους τους οποίους έθεσες πέρσι τέτοια εποχή, υλοποίησες; Η αναβλητικότητα είναι χαρακτηριστικό του ατόμου για το οποίο η ζωή είναι μια επανάληψη. Ρίχνοντας το φταίξιμο σε τρίτους ή εξωτερικούς παράγοντες δεν μπορείς να προοδεύσεις. Ούτε βέβαια να αποδέχεσαι τη μοίρα σου με σταυρωμένα χέρια επειδή δεν γεννήθηκες με μεγαλύτερη οικονομική άνεση ή ομορφιά. Κάθε ημέρα στόχευσε να φέρεις εις πέρας πρώτα τη δυσκολότερη αποστολή ώστε να την προσεγγίσεις με τη μέγιστη δυνατή ενέργεια.

Τι έδωσες;

Το να δώσεις οικονομική βοήθεια σε άτομα τα οποία την έχουν πραγματικά ανάγκη, είναι μια αρχή. Ακόμη κι αυτό όμως δεν αποτελεί υπέρβαση ή παράσημο ανάλογα βέβαια και με την οικονομική σου κατάσταση. Η δυνατότητα να μοιράζεσαι γνώσεις και να βοηθάς το συνάνθρωπό σου είναι σημάδι του ότι αρνείσαι να εφησυχαστείς. Κάτι τέτοιο απαιτεί διαρκή μελέτη και επίδειξη ενδιαφέροντος ακόμα και για τους τομείς για τους οποίους δεν «καίγεσαι». Ακόμη καλύτερα, αν έχεις ένα πλάνο μέσω του οποίου μπορείς να βοηθήσεις το φίλο ή το γείτονα ποικιλοτρόπως, τότε σίγουρα η ζωή δεν είναι βαρετή.

Τι ρίσκαρες;

Παίζοντας μαύρο ή κόκκινο στη ρουλέτα είναι ένας τρόπος να κερδοσκοπήσεις αλλά ακόμη κι αυτό είναι εφήμερο. Γενικότερα αν παίρνεις ρίσκα, σημαίνει ότι διψάς για ζωή και δεν συμβιβάζεσαι με ότι έχεις. Από τη μια εκτιμώντας το που βρίσκεσαι και ποιους έχεις δίπλα σου είναι μια γερή βάση για το επόμενο βήμα. Από την άλλη, ρισκάροντας έχεις σαφώς μεγαλύτερες πιθανότητες από του να δεις πόρτες να ανοίγουν ενώ το αίσθημα της καρδιάς να χτυπάει πριν την ανακοίνωση ενός αποτελέσματος, μαρτυρά ότι ζεις και δεν επιβιώνεις απλά.

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Στήριξέ τα! Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.