Πολλές φορές γίνονται συζητήσεις μεταξύ φίλων για σημαντικά (ή και όχι) πράγματα. Η κοινωνική συναναστροφή έρχεται μέσα από την ανταλλαγή απόψεων και το διαμοιρασμό σκέψεων και συναισθημάτων. Ο ομιλητής προσπαθεί να μεταφέρει κάτι στον ακροατή έτσι ώστε να επιτευχθεί η επικοινωνία. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να μην διακόπτεις τον άλλο όταν μιλά, αλλά να τον αφήνεις να ολοκληρώνει τη σκέψη του.

Μην διακόπτεις τον άλλο όταν μιλά

Μια ποιοτική κουβέντα έρχεται όταν οι συνομιλητές σέβονται ο ένας τον άλλον. Μπορεί να μην συμφωνούν μεταξύ τους, ωστόσο πρέπει να υπάρχει αλληλοσεβασμός. Είναι πολύ σημαντικό να αφήνεις τον άλλο να ολοκληρώνει τη σκέψη του χωρίς να τον διακόπτεις.

Αν τον διακόψεις είναι λες και τον διορθώνεις. Αυτό υποσυνείδητα μεταφράζεται πως κάτι έκανε λάθος. Ή ακόμη χειρότερα, πως δεν ενδιαφέρεσαι για τι άλλο έχει να πει. 

Και έτσι όντως να έχουν τα πράγματα, δεν είναι πράγμα όμορφο. Κυριότερα, έχει να κάνει με τον εαυτό σου παρά με τον άλλο. Το να σέβεσαι τη γνώμη του άλλου είναι δείγμα μεγάλου σεβασμού του ίδιου του εαυτού σου. 

Το να διακόπτεις δείχνει υπεροψία

Ξέρεις πόσο άσχημη εντύπωση αφήνει σε κάποιον όταν τον σταματάς για να πεις κάτι δικό σου; Φαίνεσαι έως και υπερόπτης. Ίσως κι εσύ να το ένιωσες αυτό κάποια στιγμή που ενώ δεν ολοκλήρωσες τη σκέψη σου, σου πήραν τον λόγο. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να το κάνεις. 

Όταν προσπαθείς να επιβληθείς διακόπτοντας, φανερώνει μια σειρά από αδυναμίες. Δείχνει υπεροψία. Πως δεν σε ενδιαφέρει ο συνομιλητής σου ή αυτά που λέει. Δείχνει πως εσύ τα ξέρεις όλα. Πως έχεις μηδαμινό ενδιαφέρον. Σε κάνει να φαίνεσαι πως νομίζεις πως ξέρεις πού θα καταλήξει η σκέψη του.  

Ακόμη, δείχνει πως σαν ο άλλος σου μιλά, εσύ σκέφτεσαι άλλα. Και δεν υπάρχει μεγαλύτερη προσβολή για αυτόν που προσπαθεί να σου πει κάτι. 

Αν όντως δεν σε ενδιαφέρει μια συζήτηση μαζί του, τότε είναι καλύτερα να την σταματήσεις. 

Άσε τον άλλο να ολοκληρώνει τη σκέψη του

Αντίθετα, οι πιο ποιοτικές συζητήσεις έρχονται όταν υπάρχει ο κατάλληλος σεβασμός. Όταν ο ένας δείχνει να περιμένει με ενδιαφέρον τι έχει να πει ο άλλος. Και δεν δίνει προσοχή για να απαντήσει. Δίνει προσοχή επειδή ενδιαφέρεται πραγματικά να ακούσει την άλλη άποψη.

Τέτοιες συζητήσεις να κάνεις και να αναζητάς. Αυτές που έχουν έναν σεβασμό και που δεν παρουσιάζονται ως παιχνίδι επιβολής. Μην σκοτώνεις το διάλογο καθώς αυτός είναι δείγμα ωφέλιμης σκέψης και σχέσης με τον συνομιλητή σου. 

 

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Στήριξέ τα! Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.


Maria Papadouri

Ονομάζομαι Μαρία Παπαδούρη και βοηθάω άτομα και εταιρίες να βελτιώσουν την online εικόνα τους με την χρήση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.

Είμαι υπέρμαχος της θετικής συμπεριφοράς και πιστεύω πώς ακόμη και μια μικρή θετική μας πράξη, μπορεί να επηρεάζει θετικά έστω και μια στιγμή της ημέρας ενός ή περισσότερων άλλων συνανθρώπων μας.

Η θετική προσέγγιση ξεκινά πάντα από μέσα μας, χωρίς να λαμβάνει υπόψη εξωτερικούς παράγοντες!

Προφίλ Συντάκτη

Privacy Preference Center