Η ευγένεια καθίσταται σημαντική σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Άλλωστε, το να είσαι ευγενικός σε κάνει να είσαι πιο όμορφος στην καρδιά. Μαθαίνεις πώς να χειρίζεσαι μία κατάσταση ήρεμα και όμορφα. Σε βοηθά να είσαι χαρούμενος, να χαμογελάς περισσότερο και να γεμίζεις εμπειρίες. Γιατί το να είσαι η ψυχή της ευγένειας, πάει να πει πως είσαι…λίγο περισσότερο άνθρωπος.

Να είσαι η ψυχή της ευγένειας

Να είσαι η ψυχή της ευγένειας

Η Lady Mary Montagu, Αγγλίδα επιστολογράφος είπε κάποτε ότι η ευγένεια δεν κοστίζει τίποτα. Όμως, αγοράζει τα πάντα. Θα μπορούσαμε να πούμε κιόλας ότι με την ευγένεια, κερδίζεις τα πάντα. Πόσες φορές στο περίπτερο είπες ευχαριστώ στον κακόκεφο πωλητή και σου χάρισε ένα χαμόγελο; Πέραν του ότι πλήρωσες για να αγοράσεις ένα κιλό πορτοκάλια, για παράδειγμα, αγόρασες και ένα χαμόγελο!

Πόσες ήταν οι φορές που πήγες για συνέντευξη, ήσουν ευγενικός και κέρδισες τις τέλειες εντυπώσεις; Πότε ήταν η τελευταία φορά που βοήθησες ένα άτομο; Φάνηκες ή μάλλον έγινες η ψυχή της ευγένειας. Προσέφερες και γέμισες ενέργεια και ζωντάνια.

Η ευγένεια σε κάνει πιο σοφό

Αλήθεια, το να είσαι η ψυχή της ευγένειας, σε κάνει και εξυπνότερο. Σοφότερο. Δε χρειάζεται να’ σαι μορφωμένος, πανεπιστημιακός, με πτυχία και διπλώματα για να είσαι ευγενικός. Άλλωστε για να γίνεις άνθρωπος, δεν χρειάζεται να σπουδάσεις. Κι αν έχεις ένσταση σ’ αυτό και υποστηρίζεις κάτι άλλο, σκέψου τους παππούδες. Η γιαγιά δε σπούδασε ποτέ της, δε ξέρει καν να γράφει το όνομά της. Αλλά, δε μιλά άσχημα σε κανένα. Δεν επιβάλλει σε κανένα τίποτα και είναι πάντοτε ευγενική.

Ο παππούς ξέρει να γράφει λίγα γράμματα και να διαβάζει ιστορικά, μικρά βιβλία. Δεν τελείωσε ούτε το δημοτικό αλλά είναι ευγενικός. Η συχνή απάντηση που ακούω από πολλούς ηλικιωμένους είναι ότι πράγματι σπούδασαν. Την ίδια τη ζωή. Και έχουν απόλυτο δίκιο.

Να είσαι η ψυχή της ευγένειας

Η ευγένεια γεννιέται μέσα από βιώματα

Την ευγένεια τη χαρακτηρίζει πολλές φορές η ευαισθησία, η μη υποκρισία και ο σεβασμός. Οι ευγενικοί άνθρωποι, ίσως να’ ναι και οι πιο πονεμένοι. «Κτυπήθηκαν» πολλές φορές στην πλάτη, κουβαλούν αρκετά βάρη, αλλά είναι πάντοτε ευγενικοί. Η ευγένεια, θα έλεγε κανείς, γεννιέται μέσα από τα βιώματα. Κάνει τον άλλο να αγαπά περισσότερο τους γύρω του. Να συμμερίζεται και να μοιράζεται. Έπειτα, να χαρίζει χαμόγελα με την ευγένεια του και να νιώθει μέσα του όμορφα. Να νιώθει γαλήνια και εσωτερικά να νιώθει γεμάτος…ανθρωπιά.

 

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Στήριξέ τα! Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook!