Πως μπορείς να διαχωρίσεις την αυθεντική αυτοπεποίθηση από τη συμπεριφορά εκείνη που πηγάζει από ανασφάλεια; Η δυναμική και ο τρόπος με τον οποίον εκφράζεται είναι ουσιαστικά η λεπτή γραμμή που χωρίζει τις δύο αυτές καταστάσεις.

Άτομα τα οποία έχουν περίσσια αυτοπεποίθηση συμπεριφέρονται συνήθως ως εξής:

«Τσαλακώνονται» συχνά

Κάποιος ο οποίος νιώθει ανασφάλεια, προσπαθεί να εξωτερικεύσει μια εικόνα η οποία του είναι αφύσικη. Από την άλλη πλευρά κάποιος που κατέχει την αυθεντική αυτοπεποίθηση δεν προσπαθεί να την επιβεβαιώσει. Του φτάνει που την έχει κάνει κτήμα του με μεγάλη προσπάθεια και την χρησιμοποιείς προς όφελος δικό του αλλά και των γύρω του. Όταν βέβαια παραστεί ανάγκη, έχει και τον τρόπο και το ύφος και θα λόγια ώστε να δείξει την αξία του. Από εκεί και πέρα όμως δεν είναι αυτοσκοπός να επιβληθεί στον οποιονδήποτε.

Πάνε ένα βήμα πέρα από την απολογία

Ακόμη και αν πιστεύεις ότι έχεις υλοποιήσει το τέλειο πλάνο, οι ατέλειες ίσως σου στοιχίσουν. Ένα άτομο το οποίο είναι οπλισμένο με αυτοπεποίθηση έχει το καθαρό μυαλό να αναγνωρίσει τα λάθη του αλλά και την ψυχραιμία να τα διαχειριστεί. Ιδιαίτερα όταν νιώθει ότι έχει βλάψει χωρίς να το θέλει κάποιον, γνωρίζει ότι ένα «συγνώμη» ίσως δεν είναι αρκετό. Έμπρακτα επιχειρεί να ανακτήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη και να αποδείξει στο άτομο που έχει απέναντί του ότι η παρουσία του, η προσωπικότητά του και η άποψή του έχουν σημασία.

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.