Ο John Milton αποφάνθηκε ότι «το μυαλό καταλαμβάνει το δικό του χώρο και εκεί μέσα μπορεί να κάνει τον παράδεισο σε κόλαση και την κόλαση σε παράδεισο». Και πράγματι αρκεί μια αλλαγή οπτικής γωνίας ούτως να δεις και να εκτιμήσεις ένα γεγονός διαφορετικά.

Παράγοντες τους οποίους οφείλεις να λάβεις υπόψη όταν επεξεργάζεσαι κάτι στο μυαλό σου είναι οι εξής:

Το παρόν διαμορφώνεται από τον τρόπο σκέψης

Ο Nietzsche αναφέρει ότι δεν υπάρχουν γεγονότα, αλλά μόνο η αντίληψη αυτών. Συνεχίζοντας ουσιαστικά το έργο των φιλοσόφων του παρελθόντος οι οποίοι υποστήριζαν ότι το μυαλό διαμορφώνει τα γεγονότα και όχι τα γεγονότα το μυαλό. Με ακόμη απλούστερη προσέγγιση, υπάρχει η πεποίθηση ότι ένα γεγονός από μόνο του δεν θεωρείται άσπρο ή μαύρο. Αλλά με την κατάλληλη αλλαγή οπτικής γωνίας, μπορείς να το φέρεις στα μέτρα σου και να εξάγεις συμπεράσματα τα οποία θα σε ωφελήσουν είτε άμεσα είτε μελλοντικά.

Η ευγνωμοσύνη φέρνει ικανοποίηση ακόμη και για όσα δεν έχεις

Αιώνες πριν, ο Σωκράτης ανέφερε ότι «αυτός που δεν είναι χαρούμενος με τα όσα έχει δεν θα είναι χαρούμενος ακόμη και με αυτά που εύχεται να είχε». Πόσο σημαντικό θεωρείς το γεγονός ότι σήμερα άνοιξες τα μάτια σου, πάτησες γερά στο πάτωμα και έβαλες μπρος για μια νέα ημέρα; Σε ένα από τα βιβλία του, ο Dale Carnegie αναφέρει ότι το υπόλοιπο της ζωής σου ισούται περίπου με τα δύο τρίτα της διαφοράς που προκύπτει αν αφαιρέσεις την τωρινή σου ηλικία από το νούμερο ογδόντα. Είναι αρκετή η άποψη αυτή ώστε να σε ταρακουνήσει και να εκτιμήσεις άμεσα το δώρο της ζωής;

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.