Ο Γερμανός αρχιτέκτονας Ludwig Mies van der Rohe είχε αναφέρει ότι «less is more», δηλαδή «το λιγότερο είναι περισσότερο». Η άποψη αυτή μοιάζει με μια πρώτη ανάγνωση αντιφατική, ωστόσο η εφαρμογή της οδηγεί στη μεγιστοποίηση της ζωής.

Δεν είναι απαραίτητο να πλαισιώνεσαι από πλήθος υλικών αγαθών προκειμένου να ευτυχήσεις. Διότι αυτό εγκυμονεί τον κίνδυνο και την παγίδα να θέλεις πάντοτε περισσότερα.

Κανόνες ζωής μπορούν να αποτελέσουν τα εξής:

Ελαχιστοποίησε το θόρυβο

Η συμβουλή αυτή έχει και κυριολεκτική αλλά και μεταφορική σημασία. Από τη μια πλευρά, αν θέλεις να παραμείνεις προσηλωμένος σε ένα στόχο ή στην οθόνη του υπολογιστή σου, μπορείς να επιλέξεις απαλή μουσική ώστε να καλύπτει το θόρυβο από το περιβάλλον. Ομοίως χρήσιμα είναι και τα λεγόμενα noise-cancelling headphones τα οποία ουσιαστικά «ακυρώνουν» οποιοδήποτε ήχο βρίσκεται γύρω σου. Επιπρόσθετα η μεγιστοποίηση της ζωής επιτυγχάνεται φιλτράροντας και την πληροφορία την οποίαν δέχεσαι. Η τεχνολογία προσφέρει γνώση για τα πάντα ωστόσο δεν μπορείς να τα αφομοιώσεις χωρίς το κόστος στην πνευματική καταπόνηση.

Ελαχιστοποίησε τους ανθρώπους

Ο Thomas Fuller πιστεύει ότι «αν έχεις ένα πιστό φίλο, τότε δεν χρειάζεσαι κάτι περισσότερο». Στα πλαίσια της κοινωνικοποίησης είναι λογικό να αισθάνεσαι χαρούμενος για κάθε νέα γνωριμία. Άλλωστε ο άνθρωπος είναι ένα κοινωνικό ον. Ωστόσο πόσους ανθρώπους μπορείς να χωρέσεις στην καθημερινότητά σου ιδιαίτερα αν οι πλείστοι από αυτούς ζητούν την ικανοποίηση των «θέλω» τους; Μια πρόταση είναι να χωρίσεις τους φίλους σου σε τρεις κατηγορίες και συγκεκριμένα αυτούς που σε κάνουν να νιώθεις όμορφα, αυτούς που κάποτε σε κάνουν να νιώθεις άσχημα και αυτούς που σε κάνουν να νιώθεις μονίμως άσχημα. Απομάκρυνε την τρίτη ομάδα, προσέγγισε επιφυλακτικά τη δεύτερη και αγκάλιασε ακόμη περισσότερο την πρώτη.

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.