Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι το μονοπάτι της ζωής θα είναι στραμμένο με ροδοπέταλα από την αρχή μέχρι το φινάλε. Η ουσία δεν είναι στο να σταματήσεις στην πρώτη αναποδιά αλλά στο πως θα προχωρήσεις όταν τα δεδομένα δεν είναι υπέρ σου.

Τέσσερις παράγοντες οι οποίοι θα σε φέρουν πιο κοντά στην άσπρη ημέρα είναι οι εξής:

Δημιούργησε αποδείξεις

Προφανώς η απαισιοδοξία σου βαδίζεται σε συγκεκριμένα γεγονότα επομένως καιρός είναι να πλάσεις νέα. Όπως και στην εγκατάλειψη μιας κακής συνήθειας έτσι και η αισιοδοξία κτίζεται με την αντικατάσταση. Ρίξε στον κάδο των αχρήστων αυτά που σε «ρίχνουν» ψυχολογικά και απέδειξε στον εαυτό σου ότι μπορείς. Μίλα στο άτομο που σου αρέσει, βγες ένα περίπατο στη φύση ακόμη και μόνος, άρχισε να αναζητάς νέα εργασία.

Διατηρήσου σε κίνηση

Μια σημαντική επίπτωση της αμφιβολίας είναι η ακαμψία και η έλλειψη ενέργειας. Κλείνοντας στον εαυτό σου, μειώνεις τις πιθανότητες ώστε να προκύψει εκείνη η φλόγα η οποία θα αναθερμάνει τη ψυχραιμία σου. Το καλύτερο αντίδοτο στην κατήφεια είναι η σωματική κίνηση και η άσκηση. Δεν είναι απαραίτητη η άρση βαρών αλλά κάνε ένα σπορ που σου αρέσει ή μια απλή βόλτα σε εξωτερικό χώρο.

Κάνε αποτίμηση

Προφανώς η ζωή σου δεν είχε μόνο τα κάτω της, αλλά και τα πάνω της. Το γεγονός ότι παραμένεις στάσιμος είναι προσωρινό και αργά ή γρήγορα θα πάρεις εμπρός. Μεγαλύτερη έμπνευση από τον ίδιόν σου τον εαυτό δεν υπάρχει γι’ αυτό θυμήσου τη διαδρομή και τις συγκινήσεις κατά τη διάρκειά της. Το πως θα προχωρήσεις ξεκινάει από την αποτίμηση των όμορφων εμπειριών οι οποίες έχουν προκύψει. Άλλωστε σε αυτές θέλεις να επιστρέψεις και αυτές αποτελούν έμπνευση για να εγκαταλείψεις την παθητική στάση.

Αναθεώρησε την αυτοκριτική

Η αμφιβολία ξεκινάει από τον τρόπο με τον οποίον αξιολογείς τον εαυτό σου. Αν η κριτική σου είναι σκληρή και μηδενιστική τότε πολύ δύσκολα θα καταφέρεις να βρεις σωσίβιο ή αποκούμπι. Ουσιαστικά είναι υγιές να έχεις απαιτήσεις από τον εαυτό σου ωστόσο ανθυγιεινό να θέτεις τον πήχη όλο και ψηλότερα βάζοντας αχρείαστη πίεση. Αντιθέτως έχεις κάθε δικαίωμα να πανηγυρίσεις τις μικρές νίκες οι οποίες θα σου δώσουν την ώθηση για μεγαλύτερα πράγματα.

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Στήριξέ τα! Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.