Το να αλλάξεις μιαν αρνητική διάθεση είναι θέμα επιλογής και μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε μιαν ευχάριστη και μια θλιβερή ημέρα.

Ίσως να μην κοιμήθηκες καλά, ίσως η ομάδα σου να έχασε το σημαντικό παιχνίδι ή ίσως να σε περιμένει μια δύσκολη ημέρα στη δουλειά.

Τα γεγονότα είναι εκεί ωστόσο το κλειδί είναι ο τρόπος με τον οποίον τα προσεγγίζεις, βλέποντάς τα ως εμπόδια ή ως ώθηση για κάτι μεγαλύτερο.

Επίλεξε διαφορετική κατεύθυνση

Όταν εισέρχεσαι σε ένα φαύλο κύκλο αρνητικότητας μετά από μια βραδιά χωρίς καλό ύπνο, ξεκινά η αυτοκαταστροφή. Η κακή διάθεση διαιωνίζεται σε βαθμό που σε βυθίζει όλο και περισσότερο ενώ σωσίβιο δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Μπορείς να επιλέξεις συνειδητά να αλλάξεις μιαν αρνητική διάθεση, αντιστρέφοντας τον τρόπο σκέψης σου. Αρχικά μην αντισταθείς και επέτρεψε σε μια αρνητική σκέψη να περάσει από μπροστά σου. Αναγνώρισε το βαθμό σημαντικότητά της και την επομένη φορά που θα νιώσεις να έρχεσαι, αναγνώρισέ την και απέρριψέ την. Αυτό το έργο το έχεις ξαναδεί!

Ενίσχυσε το θετικό μονόλογο

Η αναζήτηση μιας εξωτερικής αιτίας για να ανυψώσεις τη διάθεσή σου δεν είναι πάντοτε η ενδεδειγμένη οδός. Και γι’ αυτό διότι πολύ απλά δεν μπορείς να έχεις ανά πάσα στιγμή δίπλα σου έναν εμψυχωτή. Δώσε λοιπόν έμφαση στα όσα συμβαίνουν μέσα στο κεφάλι σου, προτιμώντας αισιόδοξες φράσεις. Τέτοιες σύμφωνα με την Dr. Marie Hartwell-Walker μπορεί να είναι «είμαι ικανός», «είμαι αγαπητός», «οι προκλήσεις είναι ευκαιρίες».

Γίνε παράγοντας και όχι θύμα

Ο παράγοντας είναι το άτομο το οποίο κάνει πράγματα να συμβούν ενώ το θύμα αυτό το οποίο παθητικά αναμένει τις εξελίξεις. Ο παράγοντας είναι ο πρωταγωνιστής στον οποίον είναι στραμμένος ο προβολέας ενώ το θύμα ο κομπάρσος στο βάθος της σκηνής. Ακόμη κι αν θεωρείς ότι δύσκολα μπορείς να αναλάβεις το ρόλο στην πρώτη γραμμή, πάρε την κατάσταση στα χέρια σου. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί φιλτράροντας τις πληροφορίες οι οποίες σε βομβαρδίζουν ή ζητώντας τη βοήθεια ενός ειδικού προκειμένου να βαδίσεις στο ομαλό μονοπάτι ξανά.