Εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι σήμερα, αύριο και κάθε ημέρα από εδώ και πέρα, δεν θα συνοδευτεί από κάτι κακό ή απρόοπτο, μάλλον τρέφεις αυταπάτες. Ζητούμενο στη ζωή δεν είναι να εύχεσαι να αποφύγεις κάθε κακό, αλλά να είσαι έτοιμος να αντιδράσεις όταν κάτι πάει στραβά.

Τακτικές οι οποίες εφαρμόζονται σε συνθήκες περίθαλψης περιστατικών υγείας είναι οι εξής:

Χρησιμοποίησε την ετικέτα του «υποβέλτιστου»

Χωρίς να εισέλθεις σε μια διαδικασία όρων που δεν μπορείς να αντιληφθείς, μπορείς να αξιολογήσεις μια κατάσταση με έναν ιδιαίτερο χαρακτηρισμό. Σύμφωνα με τον Dan Dworkis, γιατρό έκτακτης ανάγκης, λέξη κλειδί μπορεί να είναι η suboptimal. Η μετάφραση στα ελληνικά είναι υποβέλτιστο, δηλαδή ένα επίπεδο κάτω από το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η προσέγγιση αυτή εξασφαλίζει, τουλάχιστον, ένα παράγοντα ο οποίος σου επιτρέπει να έχεις μια πιο ψύχραιμη αντίδραση. Επί της ουσίας, ναγνωρίζει τη δυσκολία αυτού που έχει παρουσιαστεί ωστόσο δεν σε ωθεί προς μια ακραία αντίδραση όπως να θέσεις ετικέτες τύπου «απαίσιο» και «καταστροφικό».

Κάνε ένα βήμα προς τα πίσω και πάρε μια βαθιά ανάσα

Όταν κάτι πάει στραβά, η ενστικτώδης αντίδραση είναι να σπεύσεις να διορθώσεις την κατάσταση. Ωστόσο όσο πιο δύσκολη είναι η περίπτωση που έχεις να αντιμετωπίσεις, τόσο πιο βλαβερή είναι μια ανταπόκριση χωρίς καθαρό μυαλό. Από ψυχολογικής άποψης, ένα απρόοπτο γεγονός ευνοεί τη δημιουργία ηλεκτρικών και χημικών σημάτων τα οποία έχουν επίδραση σε σώμα και μυαλό. Ο Dan Dworkis προτείνει όπως επιστρατεύσεις τεχνικές αναπνοής προκειμένου να δώσεις χρόνο στα σήματα αυτά να υποχωρήσουν και να μπορείς να δράσεις με περισσότερη ψυχραιμία. Μια τεχνική την οποίαν εφαρμόζει ο ίδιος κατά τη διάρκεια επειγόντων περιστατικών είναι το λεγόμενο box breathing. Σύμφωνα με την νευρολόγο Jill Bolte Taylor η αντίδραση αυτή του οργανισμού διαρκεί περίπου ενενήντα δευτερόλεπτα.

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.