Ο εντοπισμός για ορισμένες συνήθειες που ωθούν στην αναβλητικότητα είναι το πρώτο βήμα ώστε να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου. Η βαρεμάρα δεν μπορεί να αποτελέσει σοβαρή δικαιολογία, τουλάχιστον, σε βάθος χρόνου και αργά ή γρήγορα το πολύτιμο αγαθό της ζωής θα μειωθεί.
Τρεις ενέργειες οι οποίες φράζουν το δρόμο προς την επιτυχία και η αντιμετώπισή τους είναι οι εξής:
Ελέγχεις το κινητό σου
Όποτε η βαρεμάρα κτυπάει την πόρτα, η ευκολότερη διαφυγή είναι ο έλεγχος του κινητού σου για πολλοστή φορά. Ακόμη κι αν το κρατούσες πριν μερικά δευτερόλεπτα, προβαίνεις στην πράξη αυτή ελέγχοντας τα προσωπικά σου μηνύματα. Η τάση αυτή εμφανίζεται όταν βρίσκεσαι πολύ κοντά στο να κάνεις το βήμα προς τα εμπρός. Και ενώ η ανάληψη εκείνου του δύσκολου καθήκοντος ξεπροβάλει, προτιμάς να κερδίσεις ακόμη μερικά δευτερόλεπτα. Αργά ή γρήγορα θα κληθείς να αναλάβεις τις υποχρεώσεις σου οπότε δεν υπάρχει λόγος αναβολής. Επομένως όταν θέλεις να συγκεντρωθείς, κράτησε το κινητό μακριά από το πεδίο όρασης αλά και δράσης σου.
Συναναστρέφεσαι με άτομα χωρίς κοινούς στόχους
Είναι λογικό σε ένα εργασιακό περιβάλλον να υπάρχουν υπάλληλοι διαφόρων ταχυτήτων. Δεν χρεώνεται απαραίτητα σκοπιμότητα σε έναν εργαζόμενο η προσέγγισή του οποίου είναι πιο μεθοδικοί και λιγότεροι ενστικτώδης. Όταν όμως η ταχύτητα διαδραματίζει σημαντικό παράγοντα, τότε θα πρέπει να βρεις την κατάλληλη φόρμουλα επικοινωνίας. Ομοίως αν είσαι στον ίδιο χώρο με άτομα τα οποία έχουν το μυαλό στο κουτσομπολιό ή στο χάσιμο χρόνου, τότε πολύ απλά μπορείς να τα αποφύγεις. Με τον τρόπο αυτό θα αποφύγεις και μια από τις συνήθειες που ωθούν στην αναβλητικότητα.
Μπαίνεις στον ρόλο του παθητικού ακροατή
Όταν η κούραση βαραίνει τα μάτια ιδιαίτερα προς το τέλος της εβδομάδας, τότε μειώνεται ο βαθμός ανταπόκρισης στα ερεθίσματα του περιβάλλοντός σου. Ιδιαίτερα οι συναντήσεις οι οποίες μπορεί να είναι σημαντικές αλλά η επιλογή του χώρου και χρόνου πραγματοποίησης δεν είναι οι καλύτερες δυνατές, οδηγούν στην εξουθένωση. Παρόλ’ αυτά σε τέτοιες μαζώξεις υπάρχουν σημαντικές πληροφορίες οι οποίες όταν αξιοποιηθούν, εξοικονομούν πολύτιμο χρόνο. Άλλωστε η καλύτερη πρόληψη της αναβλητικότητας είναι η προετοιμασία και η συγκέντρωση των απαραίτητων πληροφοριών.
Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.
Kyriakos Tofi
Ο Κυριάκος Τοφή γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1985 στη Λάρνακα και το 2009 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Αθήνα στον τομέα της Πληροφορικής, φοιτώντας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Επιστρέφοντας στην Κύπρο, απέκτησε μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων, το οποίο αξιοποιεί εργαζόμενος στον κατασκευαστικό κλάδο.
Το πάθος του για το διάβασμα και τη συγγραφή τον οδήγησε στην δημιουργία του δικού του blog όπου αρθρογραφεί για θέματα αυτοβελτίωσης αλλά και γενικότερα για τον τρόπο ζωής του άνδρα στον 21 αιώνα.
Ο αθλητισμός κατέχει εξίσου σημαντική θέση στη ζωή του, αφού πιστεύει στην αρχαία ρήση, «νους υγιής εν σώματι υγιεί».