Αν δεν νιώθεις την ανάγκη να εκφράζεσαι συνεχώς και αν κρατάς κάποιες σκέψεις για τον εαυτό σου, τότε μην φοβάσαι ή μην ντρέπεσαι για την εσωστρέφειά σου. Αντιθέτως ένας άνθρωπος με το στοιχείο αυτό μπορεί να μεγαλουργήσεις χωρίς πολλά-πολλά.

Προκειμένου λοιπόν να νιώσεις ακόμη πιο άνετα με τη στάση ζωής που έχεις επιλέξει θυμήσου:

Δεν υπάρχει ένα ενιαίο μοντέλο εσωστρέφειας

Το γεγονός ότι προτιμάς να κρατάς κλειστά τα χαρτιά σου στις πλείστες περιπτώσεις, δεν σημαίνει ότι το φαινόμενο αυτό είναι γενικό. Ακόμη και ένας εσωστρεφής μπορεί να «λύσει» τη γλώσσα του αν κληθεί να σχολιάσει το χόμπι που του αρέσει ή τον άνθρωπο που αγαπάει. Επομένως αυτό που χρειάζεται είναι η κατάλληλη ώθηση, το κατάλληλο κίνητρο και η κατάλληλη θεματική ενότητα. Επιπλέον υπάρχει και ο ορισμός του ambivert ο οποίος ουσιαστικά είναι συνδυασμός εσωστρέφειας και εξωστρέφειας.

Οι δυνάμεις είναι κρυμμένες αλλά εντυπωσιακές

Ο Jeff Boss διατυπώνει στο άρθρο της 6 Truths on Why Introverts Make Great Leaders το πόσο ισχυρός μπορεί να είναι ένας εσωστρεφής. Άλλωστε επειδή δεν κοκορεύεσαι ή δεν κομπάζεις όσον αφορά την εσωστρέφειά σου, δεν σημαίνει ότι είσαι παθητικός παρατηρητής. Σύμφωνα λοιπόν με τον συγγραφέα, μαθαίνουν πολλά και κερδίζουν εντυπώσεις μιας και ακούνε προσεκτικά χωρίς να νιώθουν την ανάγκη να εκφραστούν. Επιπρόσθετα λειτουργούν με σύνεση όταν πρόκειται να λάβουν σημαντικές αποφάσεις, μειώνοντας το ρίσκο μέσω της έρευνας.

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.