Η λέξη εγωισμός ενδεχομένως να θεωρείται παρεξηγημένη καθώς εξωτερικεύει μια τάση του να βλέπεις αποκλειστικά τον εαυτό σου. Ωστόσο υπάρχουν στιγμές που φτάνεις στο άλλο άκρο και δεν επιτρέπεις στον ίδιό σου τον εαυτό να είναι ο κύριος χαρακτήρας στη ζωή σου.

Τρόποι με τους οποίους θα βρεις την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ του δίνω και του παίρνω είναι οι εξής:

Πες περισσότερα «όχι»

Η ευγένεια είναι ένα χαρακτηριστικό το οποίο μπορεί αν σε βοηθήσει να κερδίσεις φίλους. Ωστόσο όταν αυτή αποτελεί τη μοναδική οδό ώστε να γίνεις αρεστός, τότε σύντομα θα υπάρξει κάποιος που θα την καταχραστεί. Ιδιαίτερα στο επαγγελματικό σου περιβάλλον, οφείλεις να δώσει προτεραιότητα στα δικά σου καθήκοντα. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεσαι άλλωστε είναι ακόμη μια στοίβα χαρτιά στο γραφείο σου. Όταν έχεις το χρόνο και τη καλή διάθεση να απλώσεις χείρα βοηθείας τότε κάνε το χωρίς δεύτερη σκέψη. Ωστόσο μέχρι τότε θυμήσου ότι είσαι ο κύριος χαρακτήρας στο έργο που λέγεται ζωή.

Βρες ένα σκοπό και ένα πάθος

Αν κάθε ημέρα ανοίγεις τα μάτια προκειμένου να εισέλθεις σε μια προκαθορισμένη ρουτίνα, τότε είναι θέμα χρόνου να ηχήσει ένα καμπανάκι. Αυτό θα σε κάνει να συνειδητοποιήσεις ότι δεν ζεις, αλλά απλά αφήνεις το χρόνο να περνάει χωρίς συγκινήσεις. Και τότε υπάρχει ο κίνδυνος να διολισθήσεις σε άλλα μονοπάτια τα οποία θα σε κάνουν να απωλέσεις ακόμη κι αυτά που θεωρείς δεδομένα. Επί της ουσίας, βρίσκοντας ένα χόμπι, θα βρεις και ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή σου. Αφιερώσου ολόψυχα σε ένα σκοπό και θα πάρεις πίσω σε ικανοποίηση και ευχαρίστηση, πολύ περισσότερα απ’ όσα θα επενδύσεις σε χρόνο και χρήμα.

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.