Προκειμένου να φτιάξεις μια νέα ταυτότητα, οφείλεις πρώτα να την οραματιστείς και να θέσεις μετρήσιμους στόχους. Προφανώς δεν μπορείς να υλοποιήσεις κάτι το οποίο δεν είναι συγκεκριμένο και δεν διέπεται από προαποφασισμένα χαρακτηριστικά.

Βήματα και συμπεριφορές οι οποίες θα σε βοηθήσουν στο ταξίδι αυτό είναι τα εξής:

Πες μια διαφορετική ιστορία

Το τι πιστεύεις εσύ ο ίδιος για τον εαυτό σου είναι σημαντικό έως καταλυτικό. Αν για παράδειγμα βλέπεις στον καθρέφτη και αντικρίζεις ένα άτομο γεμάτο ανησυχία και αδύναμο, τότε αυτόν τον χαρακτήρα θα ενσαρκώσεις. Μπορείς να μην αποκτήσεις υπερφυσικές δυνάμεις από τη μια στιγμή στην άλλη, ωστόσο διαφορετικά θα προσεγγίσεις ένα εμπόδιο αν πεις στον εαυτό σου «μπορώ να τα καταφέρω». Μια νέα ταυτότητα λοιπόν απαιτεί να διευκρινιστεί, να οπτικοποιηθεί και μέσω των πράξεων θα υλοποιηθεί. Διαχώρισε την λεπτή γραμμή που χωρίζει την αυταπάτη από την ρεαλιστικότητα και θα δεις άμεσα αποτελέσματα.

Διοχέτευσε τις σκέψεις σου

Όποτε το περιβάλλον σου σε κάνει να πέφτεις ψυχολογικά, τότε είναι που εμφανίζονται κάποιες συνήθειες από το παρελθόν. Κι αυτό διότι το μυαλό σου ευνοεί την επανάληψη και προσπαθεί να σε προστατέψει από καθετί καινούργιο. Πολύ απλά διότι δεν αντιλαμβάνεται ότι μια εμπειρία ίσως σε ωφελήσει σε βάθος χρόνου και πολύ απλά διότι πριν πολλά χρόνια η αυτοπροστασία έκανε τη διαφορά ανάμεσα σε ζωή και θάνατο. Παίξε λοιπόν ένα παιχνίδι και κάθε φορά που αντιμετωπίζεις μια δυσάρεστη σκέψη απάντα στο ερώτημα «πως θα ανταποκρινόταν ιδανικά ο εαυτός μου σε αυτήν την περίσταση». Με τον τρόπο αυτό θα οπλιστείς με υπομονή και θα δείξεις εσύ ο ίδιος στον εαυτό σου τον επιθυμητό δρόμο.

Επανάληψη, επανάληψη, επανάληψη

Ο ερευνητής John Assaraf αναφέρει ότι «προκειμένου να αλλάξεις μια συμπεριφορά, οφείλεις να επιλέξεις μια νέα την οποίαν θα εξασκήσεις όσες περισσότερες φορές μπορείς». Αυτή η τακτική θα κρατήσει το μυαλό σου σε εγρήγορση ενώ αργά-αργά θα αφομοιώσει το κάτι διαφορετικό και θα το κάνει κτήμα του. Ανέλαβε δράση καθημερινά ούτως ώστε από ένα σημείο και έπειτα, όλα να γίνονται αβίαστα. Με απλά λόγια, προσπάθησε να μείνεις ευθυγραμμισμένος με τη νέα σου εκδοχή.

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.