Προκειμένου να δημιουργήσεις ωφέλιμες συνήθειες οι οποίες θα έχουν διάρκεια, δεν απαιτείται χρήμα, αλλά τρόπος και αποφασιστικότητα. Είτε θες να βελτιώσεις την υγεία σου, είτε να βελτιώσεις την ψυχολογική σου κατάσταση, όλα είναι θέμα απόφαση.

Τρία βήματα ώστε να εντάξεις στο πρόγραμμά σου παραγωγικές διαδικασίες είναι τα εξής:

Δημιούργησε το κατάλληλο περιβάλλον

Αν για παράδειγμα θέλεις να επιδοθείς στο διάβασμα και τη συγγραφή, η τεχνολογία δεν είναι απαραίτητα σύμμαχό σου. Ορίζοντας μιαν ώρα το απόγευμα την οποίαν θα αφιερώσεις για να δημιουργήσεις ωφέλιμες συνήθειες, θα πρέπει να είσαι αδιαπραγμάτευτος. Ιδιαίτερα όταν πάρεις ένα βιβλίο στα χέρια σου, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεσαι είναι οι ειδοποιήσεις από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επομένως για να επιτύχεις το στόχο σου θα πρέπει να παρέχεις στον εαυτό σου και τις κατάλληλες συνθήκες όπως για παράδειγμα η… σιγή ασυρμάτου με το κινητό σου για αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Ομοίως και η τηλεόραση είναι κάτι το οποίο μπορεί να σε αποπροσανατολίσει άρα ακόμα και η επιλογή δωματίου είναι σημαντική.

Πάρε το χρόνο σου

Πριν από κάθε αγώνα, οι αθλητές επιδίδονται σε διατάσεις προκειμένου να προετοιμάσουν το κορμί τους για το τι θα επακολουθήσει. Ακόμα και αν η νέα συνήθεια που θέλεις να δημιουργήσεις δεν περιέχει κίνηση, ο μυς που λέγεται εγκέφαλος απαιτεί προθέρμανση. Αν πιστεύεις ότι η μουσική θα σε βοηθήσει να συγκεντρωθείς σε αυτό που κάνεις, επιστράτευσέ την χωρίς δισταγμό. Αρωματικά κεριά επίσης δημιουργούν μια ατμόσφαιρα αν για παράδειγμα θέλεις να επιδοθείς σε διαλογισμό. Ζητούμενο είναι να μην πιέσεις τον εαυτό σου ούτε πριν, ούτε κατά τη διάρκεια της νέας συνήθειας που θες να αναπτύξεις. Αντιθέτως, δημιούργησε τη δική σου… ιεροτελεστία ώστε να μπεις στο κλίμα με καλύτερες συνθήκες.

Κάνε την αρχή

Ακούγεται απλό ωστόσο είναι η βασική αρχή ώστε να μπορέσεις να δημιουργήσεις ωφέλιμες συνήθειες με διάρκεια. Η αναβλητικότητα και ο δισταγμός δεν έχουν θέση στη ζωή σου και μπορούν να αντικατασταθούν από την αποφασιστικότητα. Βλέποντας τη μεγάλη εικόνα σαφώς και είναι πιθανότερο να κάνεις ένα βήμα προς τα πίσω παρά προς τα εμπρός. Παρόλ’ αυτά αν βρεις το θάρρος να κάνεις έστω και εκείνη τη μικρή κίνηση, τότε το αίσθημα της ικανοποίησης θα είναι υπεραρκετό κίνητρο από εδώ και πέρα.

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Στήριξέ τα! Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.