Ο τρόπος με τον οποίον επιλέγεις να διαχειριστείς τη ζήλια ή οποιοδήποτε άλλο συναίσθημα είναι το κλειδί ώστε να ξεπεραστεί. Αν την αφήσεις να σε κατατρώει τότε θα το πράξει χωρίς δεύτερη σκέψη.

Αν όμως επιλέξεις συνειδητά να την δεις κατάματα και να επικρατήσεις, τότε μπορείς να καταφύγεις στους πιο κάτω τρόπους:

Αντιμετώπισε τον πιο δυνατόν αντίπαλο

Το άτομο εκείνο το οποίο είναι το πιο δυνατό και το πιο αξιόμαχο, είναι εκείνο που βλέπεις στον καθρέφτη. Η ζήλια ή οποιοδήποτε άλλο συναίσθημα ξεκινάει από το πως νιώθεις μέσα σου. Πολύ περισσότερο από την εικόνα την οποίαν έχεις κτίσει για τον εαυτό σου. Αν είσαι εκ φύσεως εσωστρεφής τότε κρατάς μικρό καλάθι χωρίς να αποκλείεται να βρεις τον τρόπο να λάμψεις. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι ένας παράγοντας ο οποίος σε κρατάει πίσω. Παρόλ’ αυτά όλοι οι άνθρωποι έχουν ένα ταλέντο ή έστω ένα στοιχείο το οποίο τους κάνει να ξεχωρίζουν. Βρες το και ακόνισέ το.

Αμφισβήτησε τη νόρμα

Γεννιέσαι, πας σχολείο, παίρνεις ένα πτυχίο, βρίσκεις μια δουλειά, γνωρίζεις ένα σύντροφο, παντρεύεστε και κάνετε παιδιά. Αυτή είναι η αλυσίδα ζωής η οποία θεωρείται η πιο φυσιολογική.

Παρόλ’ αυτά δεν μπορεί ο καθένας να την ακολουθήσει για διάφορους λόγους. Ίσως δεν υπάρχουν τα χρήματα να σπουδάσεις ή ίσως δεν πιστεύεις στο μυστήριο του γάμου.

Συνήθως η ζήλια αφορά αυτούς οι οποίοι έχουν, φαινομενικά, τελειοποιήσει αυτή τη διαδικασία. Από τη μια όμως, δεν μπορείς να γνωρίζεις τι κρύβεται πίσω από την πόρτα ενός σπιτιού. Και από την άλλη, ρώτα τον εαυτό σου αν είναι αυτό πραγματικά που θέλει.

Κατέγραψε κινήσεις ενός 24ωρου

Συχνά οι εκρήξεις θυμού, η στεναχώρια, ακόμα και η ζήλια δεν δημιουργούνται από ένα ερέθισμα αλλά απλά είναι… εκεί. Προκειμένου λοιπόν να διαχειριστείς τη ζήλια, οφείλεις να βρεις τι την προκαλεί. Μήπως είναι άλλο ένα αρνητικό συναίσθημα μετά από μια βραδιά με όχι και τόσο καλό ύπνο;

Ή μήπως είναι η αδυναμία να αντιληφθείς γιατί ο συνάδελφος ο οποίος παράγει λιγότερο έργο, αμοίβεται καλύτερα; Δοκίμασε να καταγράψεις κινήσεις και συναισθήματα για μιαν ημέρα και θα γίνεις σοφότερος ως προς το τι σε προκαλεί.

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Στήριξέ τα! Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.