Η προσπάθεια να βγεις κερδισμένος σε μια συζήτηση και να δικαιωθείς σε μια διαφωνία φαντάζει δύσκολη διαδικασία ανάλογα και με το άτομο το οποίο βρίσκεται απέναντί σου. Οι «συγκρούσεις» σε επαγγελματικό και όχι μόνο επίπεδο είναι αναπόφευκτες επομένως ζητούμενο δεν είναι να τις προσπεράσεις, αλλά να τις αντιμετωπίσεις με νηφαλιότητα.
Τρεις στρατηγικές οι οποίες μπορούν να κάνουν τη διαφορά είναι οι εξής:
Διατήρησε τη ψυχραιμία σου
Όταν το άτομο το οποίο βρίσκεται απέναντί σου, δεν έχει τα κατάλληλα επιχειρήματα, επιλέγει άλλη οδό. Επιχειρεί να εφαρμόσει διαφορετικές τακτικές ώστε να παίξει με τον παράγοντα ψυχολογία. Μια τέτοια είναι η επιθετική στάση η οποία εμπεριέχει μειωτικούς χαρακτηρισμούς ή ακόμα και ύβρεις. Απώτερος στόχος είναι να παίξει με το μυαλό σου και να σε κάνει να ξεχάσεις τα δικά σου όπλα. Τέτοια είναι βέβαια η ηρεμία και η αποφασιστικότητα. Πολύ απλά, μην «τσιμπήσεις» και μην ενδώσεις σε τέτοιες προκλήσεις.
Κάνε ερωτήσεις
Ένας τρόπος για να φέρεις τη συζήτηση στα μέτρα σου, είναι να την καθοδηγήσεις μέσω ερωτήσεων. Η δε υποβολή των κατάλληλων, μπορεί να σε φέρει σε θέση ισχύος με ελάχιστη προσπάθεια. Αν για παράδειγμα ο συνομιλητής σου προβαίνει σε υποθέσεις ή αοριστολογίες όπως «ποτέ δεν είσαι υπεύθυνος» τότε μπορείς να του επιστρέψεις μιαν ερώτηση του τύπου «ονόμασε τρεις καταστάσεις στις οποίες φανέρωσα τη συμπεριφορά που προφασίζεσαι». Όσο προσπαθεί να βρει την άκρη του νήματος και τα ενώσει τα κομμάτια του παζλ, εσύ οπλίσου. Οπλίσου με περισσότερες τέτοιες ερωτήσεις οι οποίες και θα τον φέρουν σε δύσκολη θέση και θα τον εξαντλήσουν.
Ρίξε νερό στο κρασί σου
Όταν επιχειρείς να δικαιωθείς σε μια διαφωνία, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οφείλεις να αντικρούσεις κάθε σημείο. Αντιθέτως θα πρέπει να φιλτράρεις ώστε να μπορέσεις να κάνεις και κατανομή σκέψης και ενέργειας. Η «συμπόρευση» σε ένα θέμα στο οποίο υπάρχει όντως συμφωνία είναι μια έξυπνη τακτική για να τον… μαλακώσεις, βάζοντας βέβαια τη δική σου πινελιά ώστε να δείξεις ποιος έχει το πάνω χέρι. Αν για παράδειγμα αντιμετωπίζεις την κατηγορία δεν είσαι αρκετά τολμηρός, τότε μπορείς να συμφωνήσεις εν μέρει. Στη συνέχεια εμπλούτισε το επιχείρημα ότι η αποφυγή μιας ενστικτώδους αντίδρασης, σου δίνει το χρόνο να μελετήσεις καλύτερα μιαν κατάσταση, πριν δράσεις.
Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Στήριξέ τα! Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.
Kyriakos Tofi
Ο Κυριάκος Τοφή γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1985 στη Λάρνακα και το 2009 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Αθήνα στον τομέα της Πληροφορικής, φοιτώντας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Επιστρέφοντας στην Κύπρο, απέκτησε μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων, το οποίο αξιοποιεί εργαζόμενος στον κατασκευαστικό κλάδο.
Το πάθος του για το διάβασμα και τη συγγραφή τον οδήγησε στην δημιουργία του δικού του blog όπου αρθρογραφεί για θέματα αυτοβελτίωσης αλλά και γενικότερα για τον τρόπο ζωής του άνδρα στον 21 αιώνα.
Ο αθλητισμός κατέχει εξίσου σημαντική θέση στη ζωή του, αφού πιστεύει στην αρχαία ρήση, «νους υγιής εν σώματι υγιεί».