Η προσπάθεια απαλλαγής από μια συνήθεια είτε λόγω του ότι είναι ανθυγιεινή, είτε λόγω του ότι δεν είναι συμβατή με τους στόχους σου, είναι ευκολότερη αν αντικατασταθεί από μιαν άλλη σύμφωνα με τον Dr. Elliot Berkman του Πανεπιστημίου του Oregon.
Για παράδειγμα αν στοχεύεις στο να κόψεις το κάπνισμα, έχεις να αντιμετωπίσεις και τον εθισμό στην νικοτίνη αλλά και όλο το τελετουργικό που προηγείται της συνήθειας και το οποίο απολαμβάνεις εξίσου.
Ο χρόνος δεν είναι το παν
Η προσπάθεια προσδιορισμού ενός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος κατά τη διάρκεια του οποίου μια ενέργεια μετατρέπεται σε συνήθεια, δεν αναμένεται να αποδώσει καρπούς σύμφωνα με τον Dr. Thomas Plante της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου του Stanford.
Ανάλογα λοιπόν, ο χρόνος για απεξάρτηση από μιαν κακή συνήθεια δεν μπορεί να οριστεί καθώς ρόλο διαδραματίζει η θέλησή σου για να πραγματοποιήσεις την αλλαγή, το πόσο νέο ή παλιό είναι αυτό το μοτίβο και ποιες είναι οι συνέπειες εάν δεν αναλάβεις δράση.
Όταν η υγεία έρχεται στο προσκήνιο
Για παράδειγμα εάν θέλεις να εντάξεις την άσκηση στη ζωή σου, θα το πράξεις δυσκολότερα εάν είσαι couch potato που προτιμά να βλέπει ακατάπαυστα σειρές και ακόμα δυσκολότερα εάν αυτή η συνήθεια είναι στάση ζωής.
Από την άλλη πλευρά, εάν ο προσωπικός σου γιατρός κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την υγεία σου, τότε ανεξάρτητα από το κίνητρό σου, θα… συρθείς στο πλησιέστερο γυμναστήριο για να προλάβεις τα χειρότερα.
Στο βιβλίο με τίτλο Psycho-Cybernetics, ο Maxwell Maltz διατύπωσε το 1960 την άποψη ότι απαιτούνται τουλάχιστον 21 ημέρες για έναν άνθρωπο να εγκαταλείψει μια συνήθεια και να υιοθετήσει μιαν καινούργια.
Ακόμα όμως και αυτό το επιστημονικό εύρημα δεν μπορεί να αποτελέσει κανόνα για το χρονικό διάστημα το οποίο απαιτείται για αλλαγή, μιας και κάθε περίπτωση και κάθε άτομο είναι κάτι ξεχωριστό.
Η ουσία δεν είναι η εξεύρεση του μαγικού αριθμού ημερών, αλλά η συνειδητοποίηση ότι μια βλαβερή συνήθεια μπορεί να σε καταστήσει άρρωστο, αντιπαραγωγικό και δυστυχισμένο, επηρεάζοντας τις σχέσεις με τα άτομα γύρω σου, ώστε το πλάνο να μετατραπεί σε δράση.
Kyriakos Tofi
Ο Κυριάκος Τοφή γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1985 στη Λάρνακα και το 2009 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Αθήνα στον τομέα της Πληροφορικής, φοιτώντας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Επιστρέφοντας στην Κύπρο, απέκτησε μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων, το οποίο αξιοποιεί εργαζόμενος στον κατασκευαστικό κλάδο.
Το πάθος του για το διάβασμα και τη συγγραφή τον οδήγησε στην δημιουργία του δικού του blog όπου αρθρογραφεί για θέματα αυτοβελτίωσης αλλά και γενικότερα για τον τρόπο ζωής του άνδρα στον 21 αιώνα.
Ο αθλητισμός κατέχει εξίσου σημαντική θέση στη ζωή του, αφού πιστεύει στην αρχαία ρήση, «νους υγιής εν σώματι υγιεί».