Ακόμα και αν είσαι εσωστρεφής το πως θα εισακουστείς είναι ένα κεφάλαιο το οποίο σε απασχολεί καθημερινά. Κάθε άνθρωπος έχει την ανάγκη να εκφέρει άποψη και πολύ περισσότερο να τύχει αναγνώρισης για τις γνώσεις και τη μεθοδικότητά του.
Τρεις στρατηγικές οι οποίες βοηθούν να κερδίσεις σεβασμό αλλά και χρόνο ομιλίας είναι οι εξής:
Διατήρησε τη ψυχραιμία σου
Εύκολα μια συζήτηση μπορεί να ξεφύγει ιδιαίτερα όταν νιώθεις ότι το δίκαιο σε πνίγει. Η προσέγγισή σου είναι όλα τα λεφτά μιας και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υψώσεις τον τόνο της φωνής σου. Από τη μια είναι σημάδι αδυναμίας και από την άλλη η φωνή δεν μπορεί να αποτελεί φοβέρα. Στόχος σου είναι να πείσεις με τα επιχειρήματα και όχι με τη στάση του σώματός σου. Άλλωστε και ο συνομιλητής σου θα είναι πιο δεκτικός αν συναντήσει ευγένεια και όχι… απειλές. Δεν αποκλείεται η απώλεια της ψυχραιμίας να είναι και στόχος του ατόμου που έχεις απέναντί σου, ώστε να μπορέσει να σε «ελέγξει».
Προετοιμάσου
Προφανώς και δεν μπορείς να πας ξυπόλυτος στ’ αγκάθια σε μια συζήτηση. Θα νιώσεις και εσύ πολύ καλύτερα αν είσαι οπλισμένος με επιχειρήματα. Νιώθοντας την αυτοπεποίθηση και την άνεση να στηρίξεις την πεποίθησή σου, τότε θα μπορέσεις να επικοινωνήσεις καλύτερα. Η τακτική αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε επαγγελματικό επίπεδο. Είτε όταν καλείσαι να προβάλεις τη δουλειά σου, είτε όταν επιθυμείς να ζητήσεις αύξηση. Και στις δύο περιπτώσεις οφείλεις να έχεις τα έγγραφα και τα επιχειρήματα ώστε να εισακουστείς.
Δούλεψε τη γλώσσα του σώματος
Ψάχνοντας τον τρόπο του πως να εισακουστείς, οφείλεις να δεις και τον εαυτό σου στον καθρέφτη. Η γλώσσα του σώματος προδίδει την ειλικρίνειά σου και ένας έμπειρος συνομιλητής μπορεί να διακρίνει τη νευρικότητά σου. Όταν μιλάς σε όρθια θέση, μην σταυρώνεις τα χέρια μπροστά από το στήθος σου και κράτα τις παλάμες σου ορατές στο ακροατήριο. Προσπάθησε να διατηρήσεις οπτική επαφή αλλά και το σώμα σου ίσιο καθώς το καμπούριασμα προδίδει έλλειψη καλής ψυχολογικής κατάστασης.
Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Στήριξέ τα! Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.
Kyriakos Tofi
Ο Κυριάκος Τοφή γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1985 στη Λάρνακα και το 2009 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Αθήνα στον τομέα της Πληροφορικής, φοιτώντας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Επιστρέφοντας στην Κύπρο, απέκτησε μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων, το οποίο αξιοποιεί εργαζόμενος στον κατασκευαστικό κλάδο.
Το πάθος του για το διάβασμα και τη συγγραφή τον οδήγησε στην δημιουργία του δικού του blog όπου αρθρογραφεί για θέματα αυτοβελτίωσης αλλά και γενικότερα για τον τρόπο ζωής του άνδρα στον 21 αιώνα.
Ο αθλητισμός κατέχει εξίσου σημαντική θέση στη ζωή του, αφού πιστεύει στην αρχαία ρήση, «νους υγιής εν σώματι υγιεί».