Όταν έχεις ψηλούς στόχους είναι θεμιτό και ορθολογικό να κάνεις συχνές στάσεις και να αξιολογείς την πρόοδό σου. Ωστόσο υπάρχει μια λεπτή γραμμή η οποία διαχωρίζει την αυτοκριτική από την ανάγκη για αυτοέλεγχο.

Στην δεύτερη περίπτωση, η διαδικασία αυτή δύναται να εξελιχθεί ακόμη και σε τοξική. Προκειμένου λοιπόν να έχεις μια υγιή σχέση με τον εαυτό σου σκέψου:

Η υπερβολική ανάλυση οδηγεί σε… παράλυση

Όταν μπαίνεις στη διαδικασία να εξετάσεις όλο και περισσότερο υποθετικά σενάρια, τότε δεν δίνεις χώρο για κίνηση και πρόοδο. Αντιθέτως ενθαρρύνεις ένα είδος παράλυσης μιας και κάθε βήμα εμπεριέχει ρίσκο ή κίνδυνο να οπισθοδρομήσεις. Δεν είναι τυχαίο που η αθλητική εταιρία Nike έχει ως μότο τη φράση «απλά κάνε το» (Just do it). Διότι πολύ απλά αν δεν ενεργήσεις τότε δεν μπορείς καν να προβείς σε αξιολόγηση των πεπραγμένων σου. Άλλωστε είναι καλύτερο να παραμερίσεις την ανάγκη για αυτοέλεγχο και να ενεργήσεις παρά να σκέφτεσαι σε μελλοντικό στάδιο τι θα γινόταν «αν».

Πίστεψε σε κάτι ανώτερο

Η αυτοβελτίωση αποτελεί έναν τομέα ο οποίος είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με αρκετές προσωπικότητες να προσπαθούν να παρέχουν έμπνευση. Το να πιστέψεις σε κάτι το οποίο μπορεί να σε βοηθήσει είτε αυτό έχει θρησκευτική έννοια, είτε όχι, είναι απελευθερωτικό. Φτάνει βεβαίως όταν έχεις ένα στόχο, αυτός να συνοδεύεται από δράση και όραμα. Δεν μπορείς να πατήσεις στην κορυφή του βουνού όταν είσαι καθισμένος στον καναπέ σου. Μπορείς όμως να κινήσεις διαδικασίες όταν πάρεις συγκεκριμένες αποφάσεις και όταν επιτρέψεις στα γεγονότα να λειτουργήσουν υπέρ σου. Ο συγγραφές του βιβλίου «The Big Book» Bill Wilson, εξηγεί ότι η πίστη στον Θεό τον βοηθάει να απομακρύνει κάθε ανησυχία και να επικεντρωθεί σε αυτά που έχουν σημασία.

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.