Ακόμα και αν είσαι τελειομανής και αρέσκεσαι στο να έχεις τα πάντα υπό έλεγχο, υπάρχουν εκείνοι οι παράγοντες οι οποίοι θα σου «χαρίσουν» μια κακή ημέρα. Το ζητούμενο είναι να εντοπίσεις τα στοιχεία αυτά και να επιχειρήσεις να τα διαχειριστείς στο βαθμό που είναι δυνατόν ώστε να μην καθορίζουν τη ζωή σου.

Τρία διδάγματα μιας κακής ημέρας τα οποία μπορούν να σε βοηθήσουν στο μέλλον είναι τα εξής:

Σε αναγκάζει να μεγαλώσεις

Η επίλυση ενός προβλήματος που προκύπτει σήμερα δεν μπορεί να επιτευχθεί με τις γνώσεις που είχε χθες. Επομένως προκειμένου να προκαλέσεις ρωγμή στο παγόβουνο το οποίο ορθώνεται μπροστά σου, χρειάζεσαι νέα μέσα. Μια κακή ημέρα μπορεί να αποτελέσει οδηγό για το μέλλον. Άλλωστε προκειμένου να αναπτυχθείς θα πρέπει να υποβληθείς σε καταστάσεις οι οποίες θα δοκιμάσουν τις αντοχές σου. Ο πόνος και η θλίψη είναι κομμάτι της διαδικασίας ανάπτυξής σου ως άτομο αλλά και ως προσωπικότητα. Άλλωστε όταν θα κάνεις κτήμα σου τα διδάγματα του παρελθόντος, θα κοιτάς πίσω σου και θα χαμογελάς νιώθοντας πιο δυνατός.

Σε αφυπνίζει

Ενώ παρακολουθείς την αγαπημένη σου σειρά ξαπλωμένος στον καναπέ, κάποιος ετοιμάζεται να αρπάξει μια ευκαιρία η οποία σε ενδιαφέρει. Ακόμα και όταν φτάσεις στην κορυφή του παγόβουνου, η ανθρώπινή σου φύση αργά ή γρήγορα θα εκδηλώσει την πείνα της για περισσότερα. Εύκολα αντιλαμβάνεσαι ότι ο εφησυχασμός είναι εχθρός και συνήθως απαιτείται ένα σοκ ώστε να επιστρέψεις στην πραγματικότητα. Μια κακή ημέρα μπορεί να λειτουργήσει ως ξυπνητήρι ώστε να επιστρατεύσεις ξανά την πανοπλία σου και να ορθώσεις ανάστημα για το τι επακολουθεί.

Σε κινητοποιεί

Η αποφυγή του πόνου μπορεί να αποτελέσει από μόνη της ένα ισχυρό κίνητρο ώστε να ανασκουμπωθείς. Η επιστήμη της ψυχολογίας αναφέρει ότι κάθε πράξη μας πηγάζει από το πόσο πόνο ή ευχαρίστηση θα μας δώσει. Επομένως μια αρνητική εμπειρία ανάλογα και με τον πόνο που προκαλεί, μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική ώθηση για αλλαγή δεδομένων αλλά και ρουτίνας. Βέβαια εδώ υπάρχει και η λεπτή γραμμή η οποία διαχωρίζει τα φάρμακα ή ακόμη και τα ναρκωτικά τα οποία παρέχουν εφήμερη ανακούφιση. Αντιθέτως αυτό που μπορεί να βοηθήσει σε βάθος χρόνου είναι το κίνητρο να επιστρέψεις στις καλές ημέρες.

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Στήριξέ τα! Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.