Η ανηφόρα αλλά και κατηφόρα είναι μέρος της ζωής, όπως επίσης η επιτυχία και η αποτυχία είναι κομμάτι του παιχνιδιού. Άλλωστε η ύπαρξη της μιας με την απουσία της άλλης δεν έχει νόημα και προκειμένου να βιώσεις το ζενίθ, θα πρέπει να πάρεις μια γεύση από το ναδίρ. Η ουσία και ο στόχος είναι η ικανότητα να μετατρέψεις την αποτυχία σε πλεονέκτημα.

Η παραμονή στον πάτο δεν είναι σενάριο ούτε επιλογή για έναν άνθρωπο ο οποίος δεν συμβιβάζεται. Ο φόβος για την αποτυχία είναι μια ενστικτώδης αντίδραση για προστασία σε κάτι άγνωστο, χωρίς να έχει αντίκρισμα στην πραγματικότητα. Άλλωστε ο Winston Churchill είχε αναφέρει ότι «επιτυχία είναι το προσπέρασμα της μιας αποτυχίας μετά την άλλη χωρίς την απώλεια του ενθουσιασμού».

Η μαγική συνταγή ώστε να μετατρέψεις την αποτυχία σε πλεονέκτημα, εμπεριέχει τα πιο κάτω συστατικά:

Διώχνει την ετικέτα της ευθυνοφοβίας

Ιδιαίτερα στον επαγγελματικό τομέα, όταν κάνεις ένα λάθος οφείλεις να το παραδεχθείς. Αν σταυρώνεις τα δάχτυλα με την ελπίδα να μην το προσέξει κάποιος ή η ζημιά να είναι μικρή, τότε απλά τζογάρεις με το νόμο των πιθανοτήτων. Η παραδοχή φέρνει τον προϊστάμενό σου σε μιαν κατάσταση κατά την οποίαν αναγνωρίζει την ειλικρίνειά σου. Επιπρόσθετα όσο πιο γρήγορα αναγνωριστεί ένα σφάλμα, τότε πιο γρήγορα μπορεί να αντιμετωπιστεί. Το κτίσιμο ενός ακέραιου χαρακτήρα επιτυγχάνεται και μέσω της μετάβασης από αποτυχία σε πλεονέκτημα.

Σε οδηγεί σε μιαν αισιόδοξη στάση ζωής

Βρετανική μελέτη ανέδειξε ότι από σύνολο 576 νεαρών επιχειρηματιών, αυτοί οι οποίοι ήταν αισιόδοξοι, δεν τα παράτησαν στην πρώτη αποτυχία. Με τον τρόπο αυτόν, είδαν κάθε εμπόδιο ως μια ευκαιρία να τελειοποιήσουν το τελικό αποτέλεσμα αλλά και σαν μια πρόκληση. Είναι καθαρά θέμα επιλογής να ερμηνεύσεις πρόσωπα και καταστάσεις στην καθημερινότητά σου και κάθε αποτυχία αποτελεί ένα μάθημα ώστε να επανέλθεις στο στίβο της ζωής με καλύτερη προετοιμασία.

Ενθαρρύνει την δημιουργικότητα

Ο Albert Einstein ανέφερε «η επιτομή της παράνοιας είναι να επαναλαμβάνεις μιαν ενέργεια ξανά και ξανά, αναμένοντας διαφορετικά αποτελέσματα». Ένα λάθος στο οποίο ίσως υποπίπτεις είναι να ονειρεύεσαι ένα συγκεκριμένο μονοπάτι προς την κορυφή χωρίς τη διάθεση απόκλισης. Κάθε αποτυχία αποτελεί ένα σημάδι ότι απαιτείται αναδιοργάνωση και επανασχεδιασμός. Η προσκόλληση στο αρχικό πλάνο όχι μόνο περιορίζει τη δημιουργικότητά σου, αλλά σε αποτρέπει από το να υποδεχθείς παράπλευρα ή απρόσμενα οφέλη.