Το αίσθημα της ενοχής πηγάζει από μια βιοχημική αντίδραση ως αποτέλεσμα σε ένα γεγονός το οποίο δεν είχε ευχάριστη κατάληψη. Προφανώς αποτελεί κάτι αρνητικό και επαναλαμβανόμενο σκεπτόμενος ότι θα μπορούσες να κάνεις κάτι καλύτερο.
Επειδή όμως το παρελθόν δεν αλλάζει και το μέλλον προσφέρεται για διόρθωση, μπορείς να καταφύγεις στις τρεις πιο κάτω τακτικές:
Καλλιέργησε την ικανότητα της αποδοχής
Το αίσθημα της ενοχής πηγάζει από το γεγονός ότι δεν κατάφερες να ελέγξεις μιαν κατάσταση. Είτε εσύ ο ίδιος, είτε κάποιο άλλο άτομο έμεινε εκτεθειμένο και η διόρθωση του λάθους είναι δύσκολη. Μάλιστα ακόμη κι αν υπάρχει επιδιόρθωση μιας υλικής ζημιάς, ενδεχομένως να μην λάβεις τη συγχώρεση. Τόσο σε αυτήν την περίπτωση όπως και σε οποιανδήποτε άλλη η οποία συνδέεται με ενοχή, τα δεδομένα απλοποιούνται όταν αντιληφθείς ότι δεν μπορείς να έχεις τον απόλυτο έλεγχο. Αντιθέτως, καλύτερα θα ήταν να αποδεχθείς όσα δεν μπορείς να ορίσεις και να επικεντρωθείς σε αυτά που μπορείς να αλλάξεις προς το καλύτερο.
Αναγνώρισε τα συναισθήματά σου
Δεν αποτελεί παραδοξότητα το γεγονός ότι συχνά μπερδεύουμε τις αντιδράσεις του οργανισμού μας με το τι πραγματικά συμβαίνει. Για παράδειγμα ένα σφίξιμο στην κοιλιά μπορεί να σημαίνει οτιδήποτε, όπως δυσκολία στη χώνευση ή ένα κακό προαίσθημα. Τι είναι αυτό που νιώθεις όταν σε καταλαμβάνει το αίσθημα της ενοχής; Μήπως αυτό το κάτι είναι συνηθισμένο και μπορεί να σχετίζεται με κάτι άλλο, μικρότερο και ασήμαντο; Επιπρόσθετα οφείλεις να αναλογιστείς κατά πόσο η ενοχή που νιώθεις είναι για κάτι σημαντικό και να συγκρίνεις τον εαυτό σου με άτομα τα οποία είναι λιγότερο προνομιούχα. Μέσω του διαλογισμού και την εκτίμησης των όσων έχεις, θα δραπετεύσεις από το κλουβί της ενοχής.
Επέλεξε ένα εναλλακτικό συναίσθημα
Όταν προσπαθείς να ξεφύγεις από μιαν κατάσταση σε νοητικό επίπεδο, καλύτερη συνταγή είναι η αντικατάσταση και όχι η αποφυγή. Το αίσθημα της ενοχής δεν θα σε εγκαταλείψει ολοκληρωτικά, απλά με σκληρή δουλειά θα εξασθενίσει. Αν μάλιστα όποτε νιώσεις να σε κυριεύει, έχεις ένα εναλλακτικό πλάνο όπως για παράδειγμα να σκεφτείς μιαν ευχάριστη ανάμνηση, τότε θα το παραμερίσεις. Με άλλα λόγια μην παλέψεις για να αντισταθείς σε αυτό, αλλά προτίμησε να το απορρίψεις και να επιλέξεις συνειδητά κάτι που θα φέρει χαμόγελο στα χείλη.
Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Στήριξέ τα! Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.
Kyriakos Tofi
Ο Κυριάκος Τοφή γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1985 στη Λάρνακα και το 2009 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Αθήνα στον τομέα της Πληροφορικής, φοιτώντας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Επιστρέφοντας στην Κύπρο, απέκτησε μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων, το οποίο αξιοποιεί εργαζόμενος στον κατασκευαστικό κλάδο.
Το πάθος του για το διάβασμα και τη συγγραφή τον οδήγησε στην δημιουργία του δικού του blog όπου αρθρογραφεί για θέματα αυτοβελτίωσης αλλά και γενικότερα για τον τρόπο ζωής του άνδρα στον 21 αιώνα.
Ο αθλητισμός κατέχει εξίσου σημαντική θέση στη ζωή του, αφού πιστεύει στην αρχαία ρήση, «νους υγιής εν σώματι υγιεί».