Η προσέγγιση ενός ντροπαλού ατόμου απαιτεί δεξιοτεχνία μιας και εύκολα μπορεί να βρεθεί σε δύσκολη θέση. Το γεγονός ότι ένα τέτοιο άτομο δεν ανοίγεται εύκολα ή δεν νιώθει άνετα στο πλήθος δεν μειώνει την αξία του σαν προσωπικότητα.

Τρεις τακτικές προκειμένου να εντάξεις ένα ντροπαλό άτομο στο σύνολο είναι οι εξής:

Κάνε την πρώτη κίνηση

Προφανώς ο πάγος με ένα ντροπαλό άτομο θα σπάσει με δική σου πρωτοβουλία για ευνόητους λόγους. Αν δεν είσαι διατεθειμένος να κάνεις την προσπάθεια είτε λόγω έλλειψης κινήτρου, είτε λόγω… εγωισμού τότε το παιχνίδι είναι χαμένο. Ένα ντροπαλό άτομο δυσκολεύεται να εισχωρήσει σε μια συζήτηση αλλά ταυτόχρονα αισθάνεται αποκομμένο όταν δεν λαμβάνει σημασία. Επομένως η προσπάθεια που θα καταβάλεις θα τύχει εκτίμησης και θα κερδίσεις τις εντυπώσεις αλλά και τη συμπάθεια. Βέβαια επειδή οι ισορροπίες είναι λεπτές ακόμα και με την πρώτη επαφή, περιορίσου σε μιαν προσεκτική προσέγγιση χωρίς… αγκαλιές ή άλλου είδους σωματική επαφή.

Επιστράτευσε ερωτήσεις ανοικτού τύπου

Ερωτήσεις οι οποίες μπορούν να απαντηθούν με ένα ναι ή ένα όχι δεν είναι οι δέουσες απέναντι σε ένα ντροπαλό άτομο. Αντιθέτως, ωφέλιμες για μια συζήτηση είναι οι ερωτήσεις ανοικτού τύπου οι οποίες απαιτούν ανάπτυξη, επιχειρήματα και σκέψη. Η προσέγγιση και το σπάσιμο του πάγου είναι μόλις η αρχή μιας και προκειμένου να κρατήσεις ένα τέτοιο άτομο, χρειάζεται προσπάθεια. Βέβαια η υποβολή αυτών ων ερωτήσεων απαιτεί προσοχή ώστε να μην είναι αδιάκριτες και να φέρνουν σε δύσκολη θέση το συνομιλητή σου. Εξίσου σημαντικό κομμάτι είναι και το να ακούς προσεκτικά τα όσα έχει να πει το άτομο το οποίο βρίσκεται απέναντί σου, ώστε να χτίσεις πάνω σε αυτά το διάλογο.

Μην υπεραναλύεις

Άνθρωπος εσύ, άνθρωπος και ένα ντροπαλό άτομο. Δεν αποτελείται όντα από διαφορετικό πλανήτη και ούτε απαιτείται ένας διαφορετικός κώδικας επικοινωνίας. Υπάρχει η ιδιαιτερότητα όπως και σε οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο, η οποία δεν τους επιτρέπει να ανοίγονται και να εμπιστεύονται εύκολα. Μια ευγενική προσέγγιση χωρίς ιδιαίτερη σκέψη είναι η καλύτερη συνταγή, επιχειρώντας να κάνεις το συνομιλητή σου να νιώσει άνετα.

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Στήριξέ τα! Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.