Κάτι τοξικό, θα πει κάποιες ουσίες οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν βλάβη σε κάποιον οργανισμό, όπως είναι ένα δηλητήριο. Μεγαλώνοντας, διαπιστώνουμε, όμως, πως το «κάτι τοξικό» μπορεί να αναφέρεται και σε κάποιον άνθρωπο. Στον άνθρωπο-τέρας, στο φίλο-φίδι και στο «καλό άτομο». Πώς αντιμετωπίζουμε λοιπόν τους τοξικούς ανθρώπους στη ζωή μας; Πώς μπορούμε να αντιληφθούμε το κάτι τοξικό γύρω μας;
Να παρατηρείς
Είσαι σε μεγάλη παρέα και παρατηρείς ένα άτομο που ενοχλεί τους άλλους. Είτε με μαύρα-χαζά αστεία, είτε με κινήσεις και χειρονομίας. Ενοχλεί τους άλλους και βλέπεις τα πρόσωπά τους να γίνονται και αυτά τέρατα με φωνές, είτε με ενοχλήματα. Σταμάτησε τη στιγμή. Υπερασπίσου το θύμα και μίλα στο θύτη. Εξήγησε πως το black humor δεν είναι ίδιο σε όλες τις στιγμές! Κάνει τους άλλους να στεναχωριούνται, να προβληματίζονται και να νιώθουν αρκετές φορές άσχημα.

Να μάθεις να απαντάς
Στη δουλειά, ακόμα και για μια βόλτα, σίγουρα κάποιο άτομο θα βρεις να σου χαλάσει τη μέρα. Μη σκύψεις το κεφάλι και προπάντων, μη μείνεις χωρίς απάντηση. Πάρε το χρόνο σου, ηρέμησε, συνειδητοποίησε τη στιγμή. Μη φωνάξεις και πες του με ήρεμο τρόπο να κάνετε ένα όμορφο διάλογο. Υπερασπίσου τον εαυτό σου με δυνατά παραδείγματα, τύπου «δεν ανέχομαι τέτοιες καταστάσεις», «δε θα συνεχίσω το διάλογο με φωνές». Δείξε τι αξίζεις πραγματικά.
Να ακούς προσεκτικά
Πώς αντιμετωπίζουμε τους τοξικούς ανθρώπους λοιπόν; Όλοι έχουμε συναντήσει ανθρώπους εγωιστές, υπερόπτες, μανιακούς με τη ζήλια και με το κακό πάντα στο στόμα τους. Μη ξεχνάς ότι μεγάλωσες και δεν είσαι πλέον το μικρό παιδί. Είσαι το μεγάλο παιδί τώρα που έχεις στόχους και όνειρα, καριέρας και δικής σου οικογένειας. Μην αφήσεις ένα τοξικό άτομο να σε επηρεάσει και να αλλάξει τις επιλογές και τις κατευθύνσεις σου. Να ακούς προσεκτικά τι λέει σε σένα ή ακόμα και στους άλλους. Κάνε μία «περίληψη» γι’ αυτόν και κρίνε τι είναι σωστό για σένα και τη ζωή σου.

Να ξεχωρίζεις τον καλό, από τον τοξικό
«Δεν μπορώ άλλο, κουράστηκα», «δε θα τα καταφέρω», «εσύ όλα τα καταφέρνεις», «πάλι η μέρα μου θα πάει χάλια». Αυτές οι φράσεις απαισιοδοξίας και αρνητικότητας, δεν κάνουν για μας! Μπορεί ακούγοντάς τες να νομίζεις πως δεν μπορούν να σε επηρεάσουν, ωστόσο στο τέλος της μέρας θα ξαναέρθουν στο μυαλό σου. Και αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή στάσης απέναντι στις αποφάσεις σου και στα θέλω σου. Βάλε ένα μεγάλο Χ στα τοξικά αυτά άτομα και ξεχώρισε τους καλούς από τους «βλαβερούς».
Τα τοξικά άτομα πάντα και πάντοτε θα υπάρχουν όπως και οι λάθος στιγμές μαζί τους. Φρόντισε να έχεις τα μάτια σου ανοικτά και να «σκαλίζεις» το κάτι τι στους γύρω σου. Και μη ξεχνάς ότι η «τοξικότητα» δε βοηθά κανένα, ούτε καν το μέλλον σου. Βρες τις ασπίδες σου λοιπόν…και προπάντων να χαμογελάς. Γιατί είναι η πιο σπουδαία ασπίδα στο πρόσωπό σου!
Μη ξεχνάτε να μας ακολουθείτε και στο Facebook για να βλέπετε κι εκεί τα θετικά μας άρθρα!

Christina Georgiou
Δημοσιογράφος, Συγγραφέας, Φωτογράφος
Η Χριστίνα Γεωργίου είναι απόφοιτη του Πανεπιστημίου Κύπρου με πτυχίο Δημοσιογραφίας. Μένει σ’ ένα από τα Κοκκινοχώρια και λατρεύει τα βράδια όταν συχνάζει στην παραδοσιακή αυλή της γιαγιάς.
Ονειροπόλα, ευαίσθητη, δημιουργική, λάτρης της φωτογραφίας, του ραδιοφώνου, των ταξιδιών, της συγγραφής και ό, τι έχει να κάνει με επικοινωνία, δημιουργικότητα, περιπέτεια και όνειρα. Θέλει να κάνει ευτυχισμένους τους ανθρώπους γύρω της, με τα λόγια και τις πράξεις της. Αγαπά την ποίηση και τους στίχους που μιλάνε για αγάπη και ελπίδα. Αγαπημένη της λέξη χαμόγελο. Ταξίδι η κάθε της στιγμή. Μαγεία το κάθε τι μικρό που την κάνει να χαμογελά.