Οι απογοητεύσεις, οι εκνευρισμοί και οι διαφωνίες αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της ζωής. Αλλά συνήθως κατορθώνουμε να ελέγξουμε τα συναισθήματα και να κρατάμε τον θυμό μας σε κόσμια επίπεδα. Τι συμβαίνει, όμως, και μερικοί άνθρωποι χάνουν τον έλεγχο με καταστροφικές συνέπειες; Ο αυτοέλεγχος έχει ζωτική σημασία στη ζωή μας, διότι ο εγκέφαλός μας είναι ευάλωτος σε κάθε επιρροή, θετική ή αρνητική. Όμως, ο αυτοέλεγχος δεν είναι κάτι με το οποίο γεννιέται κανείς, αλλά κάτι το οποίο μαθαίνει στην πορεία της ζωής του. Πώς θα έχεις αυτοέλεγχο;

Κάθε άνθρωπος που αντιδρά ακραία καταλήγει αργά ή γρήγορα να πληγώνει τον εαυτό του και να κάνει πράγματα για τα οποία μετανιώνει. Τα καλά νέα είναι πως όλοι μας μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο, με τον οποίο διαχειριζόμαστε το θυμό μας.

Πώς θα έχεις αυτοέλεγχο;

Ο καταπιεσμένος θυμός είναι ένα ηφαίστειο που περιμένει να εκραγεί. Η έκφραση του θυμού μπορεί να κάνει τους άλλους να αισθανθούν άβολα ή να τρομάξουν. Έτσι πολλοί γονείς ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να τον κρύβουν, αφού και οι ίδιοι κάνουν το ίδιο. Όμως, αυτή η τακτική έχει ως επακόλουθο συσσώρευση αρνητικών συναισθημάτων τα οποία θα εκφραστούν τελικά με καταστροφικούς τρόπους.

Ο θυμός πάντοτε προσπαθεί να μας πει κάτι. Ο θυμός είναι ο τρόπος που έχει ο εγκέφαλος για να μας ενημερώσει ότι κάτι μας ενοχλεί. Αν κάποιος λέει ή κάνει κάτι εκνευριστικό, αλλά εμείς αγνοούμε το θυμό μας, αυτομάτως αγνοούμε και τον εκνευριστικό άνθρωπο. Ωστόσο, για να μας θυμώνει αυτό που λέει ή κάνει σημαίνει ότι είναι αρκετά σημαντικός, επομένως δεν πρέπει να τον αγνοήσουμε, αλλά να αντιδράσουμε με εποικοδομητικό τρόπο.

Πέντε απλές συνήθειες που τονώνουν την αυτοπεποίθησή μας!

Μπορούμε να ελέγξουμε τις αντιδράσεις μας

Το σώμα μας ξέρει πότε αρχίζουμε να θυμώνουμε. Ο θυμός συχνά αναπτύσσεται τόσο γρήγορα και έντονα, ώστε δεν προλαβαίνουμε καν να συνειδητοποιήσουμε ότι θυμώσαμε. Αν όμως μάθουμε να αναγνωρίζουμε τα προειδοποιητικά σωματικά συμπτώματα, μπορεί να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε μια χρονική παύση ανάμεσα στο αίτιο του θυμού και στην αντίδρασή μας, ώστε αυτή να είναι πιο ήπια.

Μπορούμε να ελέγξουμε τις αντιδράσεις μας. Όταν κάποιος μας εκνευρίζει, η πρώτη παρόρμηση μπορεί να είναι να φωνάξουμε, να βρίσουμε ή να κάνουμε κάτι έντονο. Αν, όμως, φροντίσουμε κάθε φορά που ερχόμαστε σ’ αυτή τη θέση να παίρνουμε μερικές βαθιές ανάσες και να λέμε στον εαυτό μας «ηρέμησε, δεν σκέφτεσαι καθαρά», θα μάθουμε τελικά να ελέγχουμε τις παρορμητικές αντιδράσεις και να θέτουμε υπό έλεγχο τα νεύρα μας.

Καταστρέφει τις σχέσεις

Ο θυμός μπορεί να καταστρέψει τις σχέσεις μας. Όταν αντιδρά κάποιος αμέσως και έντονα σε καθετί που του προσάπτει ένα άλλο άτομο, δεν κερδίζει τίποτα, διότι το πιθανότερο είναι ότι ο ένας δεν ακούει τι λέει ο άλλος. Το επακόλουθο είναι να παύουν σταδιακά να μιλάνε μεταξύ τους και να κλείνονται στον εαυτό τους, φοβούμενοι ότι αν μιλήσουν θα ξεσπάσει νέος καυγάς. Όμως, έτσι δεν αποκαλύπτουν ποτέ τι τους ενοχλεί ούτε επιλύουν τα προβλήματά τους, με συνέπεια να καταστρέφεται η σχέση.

Αυτοεπίγνωση, το αντίδοτο

Η αυτεπίγνωση είναι το αντίδοτο στον θυμό. Είναι το κλειδί για να αρχίσετε να αντιδράτε με υγιή τρόπο σε ό,τι σας θυμώνει, διότι είναι αυτή που θα σας βοηθήσει να επουλώσετε τις πληγές του παρελθόντος. Κάνετε λοιπόν μια ειλικρινή αυτοκριτική, αξιολογήστε τον ρόλο που παίζει ο θυμός στη ζωή σας και τι σας έχει αποφέρει και σκεφτείτε τι θα μπορούσατε να έχετε κάνει διαφορετικά.

 

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.