Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με διάφορες καταστάσεις, είτε αυτές είναι στη δουλειά, στο σπίτι ή και σε μία βόλτα χαλάρωσης. Αν όχι όλες τις φορές, τις πλείστες, οι καταστάσεις αυτές, συνδέονται με τη λέξη ομαδικότητα, αλλιώς ομαδικό πνεύμα. Αλήθεια όμως, πώς καλλιεργείται το ομαδικό πνεύμα; Τι είναι αυτό που φέρνει ένα επιτυχές αποτέλεσμα;

Πώς καλλιεργείται το ομαδικό πνεύμα;

Πώς καλλιεργείται το ομαδικό πνεύμα;

Πώς καλλιεργείται το ομαδικό πνεύμα; Θα έλεγε κανείς ότι οι βασικοί πυλώνες, για το ομαδικό πνεύμα είναι το σχολείο και η οικογένεια. Είναι καλό, από μικρή ηλικία να υιοθετείται, ώστε το παιδί, μεγαλώνοντας να μπορεί να αναπτύξει τους πνευματικούς ορίζοντές του.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι «τα άτομα που συγκροτούν την ομάδα συνεργάζονται και συνεισφέρουν µε όλες τους τις δυνάμεις στην ενιαία αυτή προσπάθεια. Το πνεύμα συνεργασίας, που συχνά αποκαλείται και ομαδικό πνεύμα είναι η ατομική αντίληψη των μελών της ομάδας για τη σημασία της προσφοράς του ατόμου στο σύνολο». Αυτό τονίζεται στο επιστημονικό άρθρο του Δ.Α Γεωργίου. (Καθηγητής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης).

Η δύναμη του ομαδικού πνεύματος

Παλιότερα, παρόλο που τα πράγματα ήταν διαφορετικά σε πολλούς τομείς της ζωής, κυριαρχούσε σε μεγάλο βαθμό το ομαδικό πνεύμα. Σε παλιές φωτογραφίες διακρίνουμε τον κόσμο να μοιράζεται τις στιγμές του. Στη δουλειά, στο μανάβη, ακόμα και από σπίτι, σε σπίτι.

Πώς ζούσαν άλλωστε; Μπορεί να μην αντάλλασαν και πολλές κουβέντες, αντάλλασαν όμως το φαγητό τους. Οι συνθήκες εργασίες τους, δεν ήταν και οι καλύτερες. Κυριαρχούσε όμως το ομαδικό πνεύμα.

Η δύναμη της συνεργασίας είναι τεράστια. Οι φοιτητές για παράδειγμα, έρχονται καθημερινά σε επαφή με εργασίες. Πολλές φορές ομαδικές. Εκεί, μπορούν να ανταλλάξουν απόψεις, να συμφωνήσουν να διαφωνήσουν, να διορθώσουν και να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο. Εν τέλει, να βρούνε λύσεις.

Ταξιδέψτε και διαβάστε

Πώς καλλιεργείται το ομαδικό πνεύμα λοιπόν; Δύο άλλοι παράγοντες που βοηθούν στην καλλιέργεια και εν τέλει την ανάπτυξη της συνεργασίας, είναι το διάβασμα και τα ταξίδια.

Αυτά τα δύο στοιχεία κάνουν το άτομο να είναι ανοιχτόμυαλο και να ακούει προσεκτικά. Να επιχειρηματολογεί και να προσφέρει με το δικό του τρόπο στο κοινό όραμα της ομάδας. Το μυστικό για να λειτουργεί ορθά το σύνολο είναι να μην υπάρχει ο ανταγωνισμός και το αίσθημα του «ποιος θα φανεί πιο έξυπνος».

Άλλωστε, από πάντα, τόσο το διάβασμα, όσο και τα ταξίδια, έκαναν τον κάθε άνθρωπο πιο μορφωμένο και πιο συνειδητοποιημένο.

Τι χαρακτηρίζει την ομάδα

Το κύριο χαρακτηριστικό της ομάδας, είναι τα μέλη να έχουν τον ίδιο σκοπό. Για παράδειγμα, μία πανεπιστημιακή εργασία και ένα ομαδικό παιχνίδι. Ακόμα, ομάδα μπορεί να ονομαστεί και κάθε είδους σχέση. Ερωτική, φιλική και οικογενειακή. Πώς θα μειώσουμε τα έξοδα του μήνα μας για παράδειγμα ή πώς θα καταφέρουμε να συμβιβαστούμε στη σχέση μας.

Επίσης, αυτά που συνήθως χαρακτηρίζουν μία ομάδα είναι το πνεύμα της ειλικρίνειας, της υποστήριξης και της συνεργασίας των μελών μίας ομάδας. Έτσι αποδίδουν καλύτερα, βελτιώνοντας την ποιότητα του αποτελέσματος τους.

Ομάδα και παιδί

Τα παιδιά από μικρή ηλικία μαθαίνουν να παίζουν ομαδικά παιχνίδια. Αναζητούν το παιχνίδι γιατί μέσα από αυτό μπορούν να παρατηρήσουν και να δημιουργήσουν. Ας πάρουμε παράδειγμα τα μουσικά, παιδικά παιχνίδια.

Στη διπλωματική εργασία των Βασιλική Φώτου και Σοφίας Παπά (2007), αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «μέσα από τα μουσικά παιχνίδια και τη δραματοποίηση τα παιδιά μαθαίνουν το σώμα τους. Αποκτούν ομαδικό πνεύμα, μαθαίνουν να συνεργάζονται και να αναπτύσσονται κοινωνικό –συναισθηματικά. [Έπειτα], αποκτούν αυτοπεποίθηση, ενεργοποιούν τη φαντασία τους, διευρύνουν την ενδοχώρα τους».

Πώς καλλιεργείται το ομαδικό πνεύμα;

Ας υιοθετήσουμε όλοι μας λοιπόν το ομαδικό πνεύμα, αν δεν το έχουμε κάνει ήδη. Άλλωστε, δεν λέμε πολλές φορές ότι οι άνθρωποι όταν είναι ένα, γίνονται καλύτεροι;

 

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Στήριξέ τα!  Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.