Κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των άλλων στο κοινωνικό ή επαγγελματικό μας περιβάλλον η ζωή μας επηρεάζεται θετικά σε σημαντικό βαθμό. Η αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση ανεβαίνουν ενώ μειώνεται δραστικά ο φόβος της απόρριψης.

Πόσο εύκολο είναι όμως να εμπιστευτούμε κάποιον άνθρωπο. Και πόσο εύκολο είναι να μας εμπιστευτούν;

Στην προσπάθειά μας να εμπιστευτούμε συνανθρώπους μας ίσως να έχουμε στο μυαλό μας και την απογοήτευση που ενδεχομένως θα εισπράξουμε.

Το να απομονωθούμε όμως από τους ανθρώπους ώστε να αποφύγουμε τον κίνδυνο της απογοήτευσης δεν είναι η λύση. Η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους άλλους μάς στερεί τη δική μας ευτυχία. Ξεκάθαρα, χρειαζόμαστε σχέσεις που να βασίζονται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη.

Αισθάνεσαι προδομένος;

Σήμερα ίσως να ακούμε συχνότερα τη φράση «δύσκολα εμπιστεύομαι», και αντιστοίχως ανάλογα αυξάνονται οι άνθρωποι, οι οποίοι απογοητεύονται στην προσπάθειά τους να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των άλλων.

Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση όμως, μήπως δεν μας έχουν προδώσει τόσο, αλλά έχουμε επιλέξει να «μαζευτούμε» σε σημείο που να μην μπορούμε να δώσουμε δεύτερη ευκαιρία;

Όταν δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τους γύρω μας, αυτό αντανακλάται στις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Στην απουσία της εμπιστοσύνης η καχυποψία θρέφεται με γοργό ρυθμό.

Αρκεί να αναλογιστούμε πόσο χρόνο ξοδεύουμε πίσω από υπολογιστές και κινητά, χάνοντας από τον χρόνο που θα είχαμε σε ένα πιο διαδραστικό επίπεδο επικοινωνίας.

Πως να κερδίσω την εμπιστοσύνη των συνανθρώπων μου

Η εμπιστοσύνη είναι μία διαδικασία που δεν σταματά ποτέ. Χρειάζεται συστηματική ενίσχυση και μπορεί πολύ εύκολα να καταρρεύσει. Είναι υπό συνεχή δοκιμασία, χωρίς αυτό να μετατρέπεται σε εμμονή και στρες.

Από τη στιγμή που έχεις κάνει μία σχέση ή έχεις συνυπάρξει με φίλους, ξέρεις πολύ καλά ότι το να κερδίσεις την εμπιστοσύνη κάποιου είναι δύσκολο και πρέπει να  είναι στάση ζωής για εσένα.

Πείσε για τη φερεγγυότητά σου

Ένας τρόπος για να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του κόσμου είναι να τους κάνεις να αισθανθούν ότι είσαι φερέγγυος. Αυτό σημαίνει ότι στην αρχή θα σε τεστάρουν με κάτι μικρό και το ίδιο θα κάνεις και εσύ. Μια διαδικασία που μπορεί να γίνεται ακούσια πολλές φορές.

Σταθερότητα

Αν θες να σε εμπιστευτεί κάποιος, τότε το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να του δείξεις ότι έχεις σταθερότητα χαρακτήρα. Οι άνθρωποι τείνουν να εμπιστεύονται ευκολότερα τους ανθρώπους που έχουν σταθερό πρόγραμμα και μια συνέπεια στα λεγόμενα και τις πράξεις τους.

Θετική στάση

Όλοι μας θέλουμε να αισθανόμαστε καλά. Δεν θέλουμε να έχουμε δίπλα μας ανθρώπους που συνεχώς μεμψιμοιρούν και γενικά έχουν μία αρνητική στάση ζωής. Σίγουρα, θα ξαφνιαστείτε με το πόσα μπορείτε να πετύχετε έχοντας θετική προδιάθεση.

Το χαμόγελο ένα από τα κλειδιά για να κατακτήσεις την εμπιστοσύνη ενός ανθρώπου.

Επικοινωνία

Δύο άνθρωποι που μπορούν να μοιράζονται τις σκέψεις τους, έχουν μάθει να ακούνε, να κατανοούν αυτά που θέλει κάποιος να πει. Δίνουν προσοχή στα λόγια και μιλούν ανοιχτά, χωρίς υπεκφυγές, φόβους και ντροπή.

Εξωτερική εμφάνιση

Η εξωτερική εμφάνιση συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία. Ένας άνθρωπος ο οποίος φροντίζει, περιποιείται τον εαυτό του, ευκολότερα θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων γύρω του.