Σύμφωνα με τον Steve Jobs «ο χρόνος σου είναι περιορισμένος οπότε μην τον ξοδεύεις ζώντας τη ζωή κάποιου άλλου». Ο άλλοτε CEO και ιδρυτής της Apple γνώριζε πολύ καλά ότι η παραγωγικότητα ξεκινάει από τη στιγμή που είσαι σε θέση να διαχωρίσεις τα ασήμαντα από τα σημαντικά.

Το «φιλτράρισμα» αυτό δεν απαιτεί κόπο, αλλά τρόπο, επιστρατεύοντας ακόμα και μέλη του σώματός σου. Τρεις τακτικές προκειμένου να εντοπίσεις τις προτεραιότητές σου και να τους δώσεις έμφαση, είναι οι εξής:

Άκου την καρδιά σου

Το μυαλό μπορεί να παίξει παιχνίδια ως προς το τι θεωρεί σημαντικό, ωστόσο η καρδιά όχι. Η λειτουργία της είναι τέτοια η οποία «προδίδει» το ενδιαφέρον και την εκτίμηση σου προς πρόσωπα και καταστάσεις. Αν ένα σχόλιο το προσπερνάς χωρίς να σε αναστατώνει τότε το άτομο το οποίο το εκστόμισε δεν είναι σημαντικό.

Ωστόσο αν ένα σχόλιο το νιώθεις σαν μαχαιριά σημαίνει ότι πιστεύεις πως δεν στέκεσαι στο ύψος των περιστάσεων. Στο τέλος όμως της διαδικασίας είναι και πάλι το μυαλό το οποίο παίρνει τη σκυτάλη για ψύχραιμη διαχείριση αυτού που σε ταρακούνησε.

Αξιολόγησε τους στόχους σου

Όταν δεν είσαι σε θέση να καθορίσεις σε ποιο σημείο του μονοπατιού είσαι, τότε προφανώς έχεις αποπροσανατολιστεί. Δεδομένου ότι έχεις ξεκάθαρους στόχους, ο έλεγχος της προόδου ανά τακτά χρονικά διαστήματα είναι επιβεβλημένος.

Βαδίζοντας στο άγνωστο και στο αόριστο προφανώς δεν κερδίζεις έδαφος. Αντιθέτως αν για παράδειγμα στο τέλος κάθε εβδομάδας αξιολογήσεις τα βήματα προς την κορυφή, θα έχεις ξεκάθαρη εικόνα τι υπολείπεται, διαχωρίζοντας τα ασήμαντα από τα σημαντικά.

Σκέψου τα αγαπημένα σου πρόσωπα

Όταν επιχειρήσεις να ξεχωρίσεις τα ασήμαντα από τα σημαντικά, πρώτο κριτήριο είναι η απήχηση που έχουν σε εσένα. Από εκεί και πέρα όμως, στην εξίσωση μπαίνουν εξαρτώμενα άτομα και οι κοντινοί σου άνθρωποι.

Για παράδειγμα μπορεί να μην θεωρείς σημαντικό να περνάς χρόνο εκτός σπιτιού το Σαββατοκύριακο ωστόσο για την σύντροφο να είναι.

Επίσης ίσως να μην θεωρείς σημαντική την «καλημέρα» και το χαμόγελο αλλά για τον συνάδελφο να είναι καθώς σκιαγραφεί τον χαρακτήρα σου.