Το ταξίδι της επιτυχίας συνοδεύουν φουρτούνες και πισωγυρίσματα ωστόσο η διαχείρισή τους είναι αυτή η οποία θα κρίνει το κατά πόσο το καράβι θα πιάσει λιμάνι. Οι ενδείξεις του κατά πόσο είσαι στο σωστό μονοπάτι είναι κάποιες φορές ορατές και κάποιες φορές λιγότερο ορατές.

Τέσσερα σημάδια τα οποία μαρτυρούν του λόγου το αληθές είναι τα εξής:

Μαθαίνεις

Ο στόχος μπορεί να φαντάζει μακρινός ωστόσο ολοένα και πλησιάζει. Αυτό δεν επιτυγχάνεται με τη χρήση ενός μικροσκοπίου, αλλά με τη διαδικασία της μάθησης. Κάθε εμπόδιο το οποίο ξεπερνιέται προσφέρει σοφία η οποία θα φανεί χρήσιμη στο άμεσο μέλλον. Ο δρόμος είναι συνήθως μεγάλος και ανώμαλος ωστόσο οι εμπειρίες είναι ένας σπουδαίος σύμμαχος. Κι αυτές μπορούν να γίνουν κτήμα σου μόνο μέσω της προσπάθειας.

Είσαι (ακόμη) περίεργος

Οι συγκυρίες δύναται να σου μειώσουν την όρεξη για δουλειά και το ενδιαφέρον. Ωστόσο αν προτάξεις τον εγωισμό σου με έξυπνο τρόπο, θα διερωτηθείς τι είναι αυτό που σε κρατάει πίσω. Θα διαβάσεις, θα κρατήσεις σημειώσεις, θα το παλέψεις και εν τέλει θα καταλήξεις στο συμπέρασμα. Είναι η ιδανική στιγμή να νιώσεις ξανά παιδί και να προβάλεις πολλά «γιατί αυτό;», εξερευνώντας τις πτυχές εκείνες οι οποίες είναι καλυμμένες με πέπλο μυστηρίου.

Είσαι παθιασμένος

Αν με το πρώτο εμπόδιο δείχνεις τάσεις παραίτησης, τότε δεν δουλεύεις κάτι για το οποίο έχεις πάθος. Διότι αν ανακαλύψεις τον σκοπό σου και το ταλέντο σου, δεσμεύεσαι να το υπηρετήσεις μέχρι να απομυζήσεις όλες τις πληροφορίες από τα λουλούδια της γνώσης. Αν νιώθεις ακόμα τη φλόγα να καίει μέσα σου ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των προσπαθειών σου, τότε είσαι στο σωστό μονοπάτι.

Αποφεύγεις τις δικαιολογίες

Ο νικητής κάνει αυτοκριτική και ο χαμένος επιχειρεί να ρίξει το φταίξιμο σε άλλους. Σε κάθε σκόπελος η υπομονή σου δοκιμάζεται, ωστόσο ο τρόπος διαχείρισης είναι το κλειδί. Η αποφυγή δικαιολογιών και παραπόνων ιδιαίτερα προς τον ίδιό σου τον εαυτό, φανερώνει ότι δεν είσαι διατεθειμένος να κουνήσεις λευκή σημαία. Η καλύτερη συνταγή είναι η συνειδητοποίηση του που βρίσκεσαι και ποιο είναι το επόμενο βήμα, ανεξάρτητα από το μομέντουμ στο οποίο βρίσκεσαι.