Αν και η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει ρίξει τους ρυθμούς της ζωής λόγω των περιοριστικών μέτρων, αυτό δεν αντικατοπτρίζεται στα επίπεδα άγχους και ανησυχίας της ανθρωπότητας. Αντιθέτως η αβεβαιότητα δημιουργεί ερωτηματικά επομένως είναι σημαντικό να ανήκεις στη μερίδα των ανθρώπων που γνωρίζουν πως να χαλαρώνουν.
Χαρακτηριστικά των ατόμων αυτών είναι τα εξής:
Δεν διστάζουν να ζητήσουν βοήθεια
Φαντάζει υπέροχο και συναρπαστικό να μπορέσεις να ανεβείς στην κορυφή του βουνού μόνος. Ωστόσο με ποιον θα απολαύσεις τη θέα όταν βρεθείς εκεί ψηλά; Τα άτομα τα οποία γνωρίζουν πως να χαλαρώνουν, βαδίζουν στη ζωή χωρίς να έχουν θέμα… εγωισμού όταν θέλουν μια ώθηση. Αντιθέτως είναι πολύ πιο ορθολογικό να δημιουργείς συμμαχίες και φιλίες ενώ ταυτόχρονα προσπαθείς να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου. Πρακτικά, η κατανομή του φόρτου εργασίας και ο χρόνος που εξοικονομείς θα σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις. Άλλωστε η Alisa Vitti σου υπενθυμίζει «οτιδήποτε έχει κόστος στην υγεία, την ευτυχία και τις σχέσεις σου δεν είναι επιτυχία». Μήπως την επόμενη φορά που θα συναντήσεις ένα εμπόδιο να ρωτήσεις «ποιος μπορεί να με βοηθήσει» αντί «πως θα λύση το πρόβλημα»;
Δημιουργούν όρια και τα σέβονται
Προς μια ήρεμη ζωή είναι σημαντικό να χαράξεις γραμμές τόσο για εσένα όσο και για τους άλλους. Αν είσαι ο λεγόμενος people’s pleaser δηλαδή να λες συνεχώς «ναι» τότε θα εξαντληθείς και θα παραγκωνίσεις τον ίδιό σου τον εαυτό. Από την άλλη πλευρά οφείλεις να θέσεις τον πήχη των προσδοκιών σε ρεαλιστικά επίπεδα ώστε και να μην απογοητευτείς, άλλα και να απολαμβάνεις την μεθοδική σου πρόοδο. Λειτουργώντας σε τέτοια πλαίσια δεν θα έχεις το άγχος να ικανοποιείς τους πάντες αλλά και να είσαι συνεχώς σε ένταση προκειμένου να κάνεις συνεχώς βήματα προς τα εμπρός. Μάθε λοιπόν να λες περισσότερα «όχι» και ρύθμισε τις προσδοκίες που έχεις από άλλους.
Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.
Kyriakos Tofi
Ο Κυριάκος Τοφή γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1985 στη Λάρνακα και το 2009 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Αθήνα στον τομέα της Πληροφορικής, φοιτώντας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Επιστρέφοντας στην Κύπρο, απέκτησε μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων, το οποίο αξιοποιεί εργαζόμενος στον κατασκευαστικό κλάδο.
Το πάθος του για το διάβασμα και τη συγγραφή τον οδήγησε στην δημιουργία του δικού του blog όπου αρθρογραφεί για θέματα αυτοβελτίωσης αλλά και γενικότερα για τον τρόπο ζωής του άνδρα στον 21 αιώνα.
Ο αθλητισμός κατέχει εξίσου σημαντική θέση στη ζωή του, αφού πιστεύει στην αρχαία ρήση, «νους υγιής εν σώματι υγιεί».