Όσοι εκφράζουν καθημερινά την ευγνωμοσύνη τους είναι κατά 10% πιο χαρούμενοι, βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου τους κατά 25%, μειώνουν τα συμπτώματα κατάθλιψης κατά 35% και αισθάνονται 10% λιγότερο πόνο; Ξέρεις ότι η ευγνωμοσύνη μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα και να γεμίζει τη ζωή σου με οφέλη;  Τα πολλά οφέλη της ευγνωμοσύνης

Aν θέλεις πιο πολλά από την ζωή σου, αν αναζητάς περισσότερη ευτυχία, καλύτερη υγεία, πιο ουσιαστικές σχέσεις και αυξημένη αποδοτικότητα, είναι καιρός να αρχίσεις να σκέφτεσαι τον όρο «ευγνωμοσύνη». Γιατί η ευγνωμοσύνη μπορεί να αλλάξει κάθε τομέα της ζωής σου.


Τα 7 οφέλη της ευγνωμοσύνης

1.Σε κάνει περισσότερο χαρούμενο και αισιόδοξο

Σύμφωνα με έρευνες, όταν εκφράζεις την ευγνωμοσύνη σου, συντελείται μία διαδικασία στον εγκέφαλό σου, η οποία σε κάνει περισσότερο χαρούμενο και αισιόδοξο. Έτσι αποκτάς μεγαλύτερη ενέργεια.

2.Χτίζει ουσιαστικές σχέσεις

Έρευνα του 2010 υποστηρίζει πως η ευγνωμοσύνη αυξάνει τις κοινωνικές σου επαφές και κάνει τις φιλίες σου πιο ουσιαστικές.

Παράλληλα σε κάνει καλύτερο άνθρωπο, καθώς σκέφτεσαι λιγότερο τον εαυτό σου, βοηθάς τους γύρω σου και τους παρέχεις συναισθηματική υποστήριξη.

Αντίστοιχα, οι γύρω σου σε εκτιμούν περισσότερο και εσύ αποκτάς μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

3.Προστατεύει την υγεία σου

Έρευνες υποστηρίζουν πως η ευγνωμοσύνη σε κάνει να αισθάνεσαι λιγότερο σωματικό πόνο. Σύμφωνα με άλλες έρευνες, αυξάνει την ζωτικότητα, την αισιοδοξία και το αίσθημα ελπίδας. Συνεπώς σε βοηθάει ψυχολογικά και σε κάνει περισσότερο ανθεκτικό, δυνατό, υγιή και επιτυχημένο.

Γι’ αυτό αν θέλεις να βελτιώσεις την υγεία σου, θα πρέπει να αρχίσεις να εκφράζεις την ευγνωμοσύνη σου.

Η ευγνωμοσύνη αποτελεί ένα εργαλείο για να βελτιώσεις την ζωή και την ευτυχία σου. Και είναι στο χέρι σου να το εκμεταλλευτείς.


4.Βελτιώνει την αποδοτικότητά σου

Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε πως η αποδοτικότητα ενός υπαλλήλου αυξάνεται, όταν ο ανώτερός του εκφράζει την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη του. Όταν νιώθεις ότι σε εκτιμούν, αποδίδεις καλύτερα, αυξάνεις την παραγωγικότητά σου και βελτιώνεις την λήψη αποφάσεων.

5.Ενδυναμώνει τα συναισθήματά σου

Η ευγνωμοσύνη έχει την δύναμη να μειώνει τα τοξικά και αρνητικά συναισθήματα, όπως είναι για παράδειγμα ο φθόνος ή η ζήλια και να σε βοηθάει να δίνεις έμφαση μόνο στα θετικά.

6.Αναπτύσσει την προσωπικότητά σου και καλλιεργεί το πνεύμα σου

Όσο περισσότερη ευγνωμοσύνη αισθάνεσαι, τόσο πιο πολύ καλλιεργείς τον εσωτερικό σου κόσμο, εξελίσσεις την προσωπικότητά σου και γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος.

7.Βελτιώνει τον ύπνο σου

Αν πριν κοιμηθείς σκέφτεσαι τα προβλήματα της δουλειάς, αυξάνεις τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό σου, με αποτέλεσμα να βλάπτεις τον ύπνο σου. Αν όμως αρχίσεις να σκέφτεσαι πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων, τότε βοηθάς τον οργανισμό σου να χαλαρώσει. Έρευνες αποδεικνύουν πως η ευγνωμοσύνη αυξάνει την ποιότητα και την διάρκεια του ύπνου σου και μειώνει τον χρόνο που χρειάζεσαι για να κοιμηθείς.


Η ευγνωμοσύνη αποτελεί ένα εργαλείο για να βελτιώσεις την ζωή και την ευτυχία σου. Και είναι στο χέρι σου να το εκμεταλλευτείς.

Τα πολλά οφέλη της ευγνωμοσύνης

Πηγή:Thrive Global Greece

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.